tisdag 9 april 2024

Den överkörde delegaten...

De kallas delegater och är särskilt framträdande i handboll. En vid varje match som komplement till de två domarna. I praktiken överordnad. Domarna dömer, delegaten bestämmer; ungefär så. Felaktiga byten. Förflugna ord från en avbytarbänk. Matchurets sekundvisare. Stridens hetta utanför själva spelplanen. Allt detta ska delegaten hålla koll på. Rätta till, rapportera, fördröja spelet. För att påkalla domarparets uppmärksamhet och få med sig en utvisning eller två. Delegaten är kort sagt handbollens ordningsman. Populär? Som en P-vakt kanske.

*. *. *

Och varför berättar jag nu detta? Jo, för att jag trodde delegaten var okränkbar. Inte alls, visade det sig igår. Då kom nämligen beskedet att förbundets tävlingskommitté godkänner den protest som Västerås Irsta lämnade in direkt efter fredagens kvalmatch till ligan mot HF Karlskrona. Där Västeråslaget alltså, vid underläge 24-25, tilldömdes ett straffkast i slutsekunden - men aldrig fick lägga det. Delegaten förklarade att tiden var ute innan förseelsen ägde rum, HFK kunde andas ut och skutta runt i segerdans. 2-0 i matchserien, kontraktet nästan klart.

*. *. *

Så vad händer nu? Samling till straffkast ikväll 19.00. Gör Västerås Irsta mål följer förlängning, missar man är allt över på ett par sekunder. Publikfrågan? De som löst eller löser biljett till morgondagens ”ordinarie” match lagen emellan får denna på köpet. Delegatfrågan? Delikat. Samma som senast eller en ny? Faan, önskar jag vore där. Men seriöst: jag har letat och bläddrat i minnet utan att komma på något enda fall som liknar detta. Ett förbund som kör över sin egen delegat, hur är det ens möjligt? Och vad bäddar det för framgent? Protestfest, kan man väl anta.

*. *. *

Ingen skugga över Västerås Irsta. Anser man sig förfördelad är det rimligt att protestera. Det sensationella ligger i bifallet. Här säger ju förbundet indirekt att delegaten var partisk. Gynnade hemmalaget, mot bättre vetande. En dödssynd i sammanhanget så klart. Men hur bevisar man det? Alternativet är att han inte kan klockan och det vägrar jag tro. Sen vad gäller själva handbollen: sorgligt att det skulle behöva bli såhär. HF Karlskrona möter fyran i allsvenskan och klarar inte att stänga matchserien utan krusiduller. Givet satsning och uppsatta mål är det anmärkningsvärt. Milt uttryckt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar