lördag 6 april 2024

Heta tider i sval sport

Parallellt med kung fotbolls säsongsupptakt pågår SM-slutspel och diverse kval i både hockey och handboll. Olyckligt förstås, för mycket på en gång. Hockeyn klarar sig; man har sin hängivna publik, sin frikostiga tv-exponering. Värre för handbollen. Svårt med genomslaget i media, svalt när det borde vara hett. Det är ju nu det gäller, nu allting ska avgöras. Och då uteblir hajpen. Den stora, allmänna. Nej, inte oväntat: en sport som inte finns i tv-tablåerna lever farligt och särskilt farligt under skarp konkurrens.

*. *. *

Men visst, lokalt är handbollen fortfarande stark. Ystad. Kristianstad. Karlskrona. Delvis Alingsås, Skövde. Orter där handboll av tradition är förstasporten, konkurrensen obefintlig eller hanterbar. Det ”syns” förvisso inte i tv, men väl på publiksiffrorna. HF Karlskrona lär ha haft runt tvåtusen åskådare på gårdagens kvalmöte med Västerås. En skvätt i fotbollssammanhang, inget man skriver hem om i hockey heller. Men fett i handboll, snudd på rusning. HFK vann med 25-24. Och har därmed 2-0 i matchserien.

*. *. *

Karlskronapubliken kan nog räkna med ligahandboll även nästa säsong. Att Västerås ska vinna tre raka förefaller långsökt. Chansen fanns igår - och HFK kom undan med hjärtat i halsgropen och en delegat på tårna. Västerås tilldömdes nämligen en straff på själva slutsekunden, mål där hade inneburit förlängning. Det var då matchdelegaten grep in. Tiden ute innan förseelsen meddelade han sina underordnade, dvs domarna. Som därmed tvingades annullera sitt eget domslut. Fatalt för ena laget, frälsning för det andra.

*. *. *

I SM-slutspelet började det programenligt. Hemmasegrar över hela linjen. I Skövde (mot Önnered) hårfint, annars säkra marginaler. Själv hade jag trott att Hammarby skulle kunna ta Kristianstad i bäst av 5 - och det tror jag fortfarande. Fast nu med tvivel på att målvaktsspelet räcker. Känns som Bajen är bräckligt rustat där. Sävehof är guldtippat, som så ofta. Svårt att argumentera emot. Själv är jag hopplöst svag för gamla Ystads IF. Bredden, spetsen, kulturen. Kim Andersson. Carlén Junior som älskvärd tränare.

*. *. *

Kanske kan YIF utmana Sävehof. Potentialen finns, vill jag tro. Mina profetior känns förstås löst grundade: sällan har jag sett så lite handboll som den här säsongen. HK Malmö en handfull gånger, IFK Karlskrona i allsvenskan något mer. I övrigt hemsidor, hörsägen och allmän nyfikenhet. Man blir bekväm med åren, dras inte till favoritsporten som förr. Anpassar sig till det nya normala. Fotboll alltså. Tre tv-matcher idag, Mjällby på sluttampen. Och ute är det vår...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar