tisdag 2 januari 2024

Rysare i sikte...

I årets första inlägg tänker jag önskedrömma lite. Fantisera fritt, spekulera vilt. Närmre bestämt om handbollen i Karlskrona. Där HFK alltså ligger i högsta serien och IFK i näst högsta - men där tvärtom faktiskt kan bli ett faktum fram på vårkanten. Om jag är nykter? Jovars, någotsånär. Om jag är realist? Nä, drömmare sa jag ju. Men kolla på läget: vinner IFK sin hemmamatch mot Västerås stundande lördag avancerar man till kvalplats uppåt i den allsvenska tabellen. Samtidigt som HFK lever farligt kring strecket för nedåtkval i ligan. Längre bort än så är inte mitt fantasifoster. Här och nu.

*. *. *

Ett förtydligande kan vara på sin plats, alla har säkert inte inblick i handbollens kvalsystem. Så här är det: laget som kommer fyra från slutet i ligan får möta laget som kommer fyra uppifrån i allsvenskan. Och då behöver man bara kasta en blick på de aktuella tabellerna för att sväva iväg i tankar kring ett rivalmöte. Fem fulla hus i Brinova Arena - kvalet avgörs i bäst av fem - är vad jag ser när jag blundar och drömmer. Ett HFK som får stora skälvan, ett IFK som överträffar sig självt och vinner femte. En handbollsstad i chock. Publikens lag detroniserat av en bedagad skönhet som ingen längre bryr sig om. Förutom spridda skurar av åldersstigna nostalgiker, däribland jag.

*. *. *

Det där är tankar jag leker med. Kittlas av. Fröjdas åt, som den IFK-romantiker jag är. Tills jag plötsligt vaknar - och inser att sannolikheten för mitt drömscenario nog gränsar till noll. Ja, jag garderar trots allt med ett ”nog”. Även i Karlskrona lär bollen vara rund. Och tabeller ljuger aldrig någonstans, sägs det. Men innerst inne är jag förstås nöjd om IFK håller sig kvar i allsvenskan. Serien är svettigt jämn, åtminstone tio av de 14 lagen slåss just nu om den åtråvärda fjärdeplatsen. Jag vet vad jag ska göra på lördag: kolla om IFK tar över den. Inte på plats, tv får duga. Matchen går att köpa hem för en dryg hundring. Billigt pris för att hålla liv i en exklusiv dröm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar