måndag 15 januari 2024

Pris i kris

Guldbaggegala ikväll. Svensk films årliga firmafest. På bästa sändningstid i tv. Mig förför det inte: EM-handboll på en annan kanal samtidigt, där snackar vi skådespel för folket. Men med det sagt några ord om förhandsbullret kring galan. Tonläget har ju varit högt, svårt att inte ryckas med. Orsaken är en omskrivning - möjligen ett förtydligande - av prisreglerna. Från och med nu får endast proffsen tävla. Amatörerna har gjort sitt, åtminstone i de priskategorier som så att säga räknas. 

*. *. *

Man behöver inte vara branschsnille för att räkna ut varför; på senare år har debutanter/amatörer fått guldbaggar om och om igen, bedömts och belönats utifrån sina prestationer. Störigt för etablissemanget förstås, lite som att ringakta hela skådespelarutbildningen. Okej, jag gissar men inte särskilt vilt eller vågat. Vilken yrkesgrupp skulle stillatigande applådera att outbildade outsiders tog över jobbet - och prisades för det? Journalister? Tvivlar. Även om Sydsvenskans ställningstagande kan uppfattas så.

*. *. *

Sydis har alltså valt att bojkotta galan helt och hållet. I protest mot nyordningen, som man menar är en eftergift åt eliten. Som om filmskådespeleri vore något slags allemansrätt, eller för den delen allemansförmåga. Det tror inte jag. Enstaka ”naturbarn” finns säkert. Skräddarsydda roller, talanger som reder sig väl utan formell utbildning. Gärna för mig en bagge även till dem - men då i en särskild prisklass. Typ Årets nykomling, Årets debutant. Hur svårt kan det va’ att göra alla glada och nöjda?

*. *. *

För övrigt slår det mig att journalistkåren faktiskt har en motsvarande gala. Där diverse priser delas ut, Stora Journalistpriset det tyngsta. Misstänker att blott legitimerade journalister kan komma på fråga, konstigt vore det annars. Sopa rent vid egen dörr är kanske ingen dum idé...innan man kastar sten i glashus. 

*. *. *

Själv bryr jag mig föga om firmafester och liknande spektakel numera. Har fullt upp med att blogga. Och sortera bland mina favoritslogans. Obs! Uppskattas inte av alla, bör användas i snäva kretsar och med viss försiktighet. Håll till godo. 1. Man behöver inte vara journalist för att kunna skriva. Eller, föralldel, tvärtom. 2. Man behöver inte vara kock för att kunna laga mat. Eller, föralldel, tvärtom. 3 (ny på listan). Man behöver inte vara skådespelare för att bli filmstjärna. Eller, föralldel, tvärtom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar