lördag 13 januari 2024

Lite om boll - och något om bil...

Skrev härförleden att det inte finns några blåbär på ett handbolls-EM. Vidhåller detta i sak. Vad som finns är en klar och tydlig skillnad på bra lag och bättre. Förutsägbara resultat, odramatiska matcher. Och därmed ett inledande gruppspel som nog bara en nörd kan älska. Samtidigt: de sämre lagen på EM skulle utklassa de inkvoterade lagen på VM. Handboll är liksom en europeisk angelägenhet - nerifrån och upp.

*. *. *

Igår såg jag ett par matcher som verkligen bröt EM-upptaktens tristess. Först Island-Serbien där Island låg under med tre halvannan minut från slutet. Utan att förlora! 24-27 blev i ett osannolikt huj 27-27, serberna sjabblade bort en given seger. Därefter Kroatien-Spanien. Ett så kallat tungviktsmöte - på förhand. Döm om min förvåning: Kroatien utklassningsvann, 39-29. Spelade en handboll som jag knappt trodde fanns, i alla fall inte utanför franska eller danska gränser. Sensationell klass helt enkelt.

*. *. *

Inga stora växlar ska dras på en match - men var detta Kroatiens rätta nivå blir laget att räkna med i medaljstriden. Om man nu inte blev grundlurad av det spanska målvaktsspelet. Noll riktiga räddningar på en hel match; allt gick in, allt var kanske inte otagbart. Sverige? En match så här långt, 29-20 mot Bosnien Hercegovina. Pliktskyldigt, lagom övertygande. Georgien ikväll, en uppgift av ungefär samma svårighetsgrad. Sverige är i en lätt grupp, Nederländerna enda möjliga hotet mot full pott.

*. *. *

Såg i tidningen att en begravningsbil kört runt med Bosse Larssons kista på Malmö stadion. Detta i en ceremoniell hyllning, initierad av MFF med stöd (får man förmoda) av närmast anhöriga. Och efter diverse påtryckningar i lokal media. 1200 personer mötte upp för ett sista farväl till mannen som en gång förgyllde Malmös fotbollsliv. Mångdubbelt fler kan ha visat respekt genom att utebli. Vad Bosse Larsson själv hade tyckt om saken får vi aldrig veta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar