torsdag 4 januari 2024

Sverige satsar svenskt

Olof Mellberg ny förbundskapten? Ryktena tilltar, normalt tillförlitliga källor uppger att det i princip är klart. I så fall en påminnelse om att Sverige är ett litet fotbollsland. Att förbundet gräver där man står, botaniserar i sin egen mylla. Inga utblickar, inga utrikes födda, inga internationella impulser. Ericson, Arnesson, Nordin, Svensson, Söderberg, Lagerbäck, Hamren, Andersson; en svensk förbundskapten ska vara svensk, punkt. Rätt eller fel beror nog på vem man frågar. Ganska stelbent, om du frågar mig. Särskilt vid en jämförelse med de allsvenska klubbarnas tränarrekryteringar.

*. *. *

Där tvekar man inte att gå utanför gränserna. Åtminstone till Danmark. Eller Norge. Men även Spanien, Serbien, England (Graham Potter!), Tyskland (Uwe Rösler!). Tränare utifrån bits inte, många av dem har rentav gjort succé i svensk fotboll. Möjligen är de lite dyrare i drift, Potter framförallt. Men okej. Klubbtränare och förbundskapten är inte riktigt samma sak. Man kan vara bra på det ena utan att vara lämpad för det andra. Eller tvärtom. Typ som Lagerbäck: inga stora tränarmeriter på klubbnivå, knappt ens några små. Ändå kapabel att bli en av våra mest hyllade förbundskaptener.

*. *. *

Med detta sagt tänker jag inte instämma i den ”gnällkör” som redan härjar på sociala medier. Mellberg kan vara en bra lösning. Hans allmänna fotbollskompetens är odiskutabel, låt vara att meritlistan saknar guldkant. Tränare i talangspäckade BP det senaste, tog upp och höll kvar laget i allsvenskan. För några år sedan en sejour i Helsingborg som slutade med kicken. Inget graverande: HIF-tränare brukar få kicken. Vad Mellberg möjligen behöver utveckla är sitt förhållningssätt till media. Där verkar han trubbig, smått avog. Duger inte för en förbundskapten som riskerar att möta Bojan Djordjic.

*. *. *

För övrigt såg jag att Djurgården värvat Albin Ekdal. Säkert dyrt. Kanske dumt. Definitivt djärvt. Varnande exempel i kategorin ”hemvändare som gjort sitt” fattas liksom inte. Tinnerholm i MFF. Durmaz och Guidetti i AIK. För att nämna några jag kommer på i stunden. Långa utlandskarriärer sliter, mera sällan får man tillbaka den spelare som en gång såldes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar