torsdag 18 januari 2024

Gottebord med fadd eftersmak

Sverige-Slovenien 28-22. Lätt vunnet. Fantastiskt målvaktsspel av Palicka så länge det behövdes. Pånyttfödda kanter: Pellas till vänster och Karlsson till höger gjorde tillsammans 14 mål i matchen. Och defensiven! Grym, kort sagt. Slutet borträknat men då kunde det kvitta, utklassningen var ett faktum. Motståndet? Tämligen tråkigt. Slovenien spelade s k smuggelhandboll. Långa anfall i gå- och stå-tempo. Taktik så klart. Hållbar i cirka tio minuter innan Sverige läste den sönder och samman.

*. *. *

Kul i övrigt var att Jim Gottfridsson studsade tillbaka från dippen mot Nederländerna. Då strulig med bollen, nu klockren som speldirigent. Massor av assists, högst delaktig i kantkillarnas succé. ”Gotte” kan än, till lycka för laget. Och för oss som gillar mustig Ystadprägel på timeoutsnacket. Betyder segern att Sverige är klart för semifinal? Matematiskt nej. Realistiskt - ja, nästan. Med full skärpa och galet målvaktsspel slår vi Portugal och Norge, det ger utrymme för en eventuell torsk mot Danmark.

*. *. *

Vad mer? Sverige gav unge och lovande Andreas Nilsson chansen i slutet. Två minuter ungefär, effektiv speltid. Men bara i anfallet och utan bollkontakt. Försvarsspel med sekunder kvar av matchen kunde ju blivit förödande, Sverige ledde bara med sju eller åtta. Positivt ändå att Nilsson fick känna sig för. Ännu inte 34 fyllda har han framtiden för sig. Och - nu är jag seriös - förbundskaptenen mot sig. Varför tog han ut ”Stycket” i EM-truppen? Av misstag? Av ren jävla elakhet? Härska, förnedra? Glädjedödare där.