söndag 3 september 2023

Mellan buller och brudgum...

Jag var på bröllop igår. Barnbarnets. Lycka i rakt nedstigande led. Vigselceremoni i Guds fria natur, någonstans på Lundaslätten. Så romantiskt, så känslosamt. Kärleken är störst, bröllop något alldeles speciellt. Unga människor är aldrig så smärtsamt vackra som i denna stund, glädjen runtomkring aldrig lika påtaglig. Vi var närmare 70 personer där. Familjer, nära och kära, vänner inte minst. Alla brudparet till ära. Själv fick jag kämpa lite med insikten om tidens flykt; barnbarnet som brudgum, lille ”Buller” i bröllopskostym. Redan, liksom.

*. *. *

Tid går fort. Plötsligt har en bullrig liten parvel blivit stilig ung man. Giftasvuxen, som man sa förr. Fint att få uppleva. Hedrande att få vara en länk ytterst i generationskedjan. Och väldigt roligt att mingla runt bland folk man inte känner. Eller som man trodde att man inte kände. Under kvällens lopp kom ett par påminnelser om att ”världen är liten”; gemensamma bekantskaper, gemensamma referenspunkter. En bordsdam som varit arbetskamrat med Jan Ottosson, salig i åminnelse. Ottosson var - förutom bankman i Lund - revymakare och handbollsspeaker i Kävlinge. En glädjespridare de luxe. Jag skrev om honom i tidningen...och långt senare blir han kärt samtalsämne på barnbarnets bröllop. Det såg man inte komma.

*. *. *

Får jag skvallra lite om rökningen också? Ett sidokapitel för sig. Från början var vi två. Två av 70. Jag och en dam i brudens omedelbara närhet. Inte utan att man kände sig förtappad. Men så kom maten. Och drickat. Och drickat. Och drickat. Och suget. Plötsligt var vi 20 eller 30 rökare på däcket. De flesta låneberoende. Dvs utan egna rökverk. Kul att få dela med sig, känna sig lite generös. På småtimmarna dukades dock ett ”gottebord” upp, dagen och feströkarna till ära. Snus, cigariller, cigarrer, allt utom vanliga cigg. Det sista jag såg före uppbrottet var barnbarnet i ett rökmoln. Han som normalt aldrig röker sög på en cigarr modell grotesk. Det har sina förpliktelser att ingå i det äkta ståndet.

*. *. *

Idag vardag igen. Fast söndag. Allsvensk fotboll på agendan. Först Mjällby, senare MFF. Som vid seger mot IFK Göteborg kan ta över serieledningen. Elfsborg hade nämligen vänligheten att förlora mot Värnamo igår. Guldstriden tätnar, titelförsvarande Häcken är där också och hackar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar