fredag 29 september 2023

Den superintressanta superettan

Superettan i fotboll. Väldigt intressant serie, just nu raffinerat läge i både toppen och botten. Sensationslaget Utsikten tycks ha fått pyspunka på sin allsvenska dröm, av som mest elva poängs försprång till närmaste hot vid övre strecket återstår idag en ynka. Gais är nästan ikapp. Öster lurar också i vassen. Västerås har gått loss och lär ta den ena platsen till allsvenskan - men vem som tar den andra har alltså blivit en helt öppen fråga. Givet aktuell form talar dock ingenting för Utsikten, inte ens vad gäller tredjeplatsen som leder till kval. Allsvenskan kan kanske andas ut...jag menar, vem vill ha upp ett lag som saknar publik? 

*. *. *

Synd om Utsikten förstås, men det känns som om Göteborg är upptaget. När IFK, Gais, Öis och numera även Häcken tagit sitt av Kålles fotbollssympatier blir det ingenting över för en liten uppstickare från småklubbsmyllan. Ett par hundra åskådare när man krigar i superettans topp, det är fan inte fler än på en normal Croatiamatch i femman här i Malmö. Gais däremot. Nästan lite folkkärt i Götet, om jag förstått det hela rätt. Femsiffrig publiksiffra i gårdagens derby mot Öis. Seger 4-1, allsvensk ”klass” på sidoaktiviteterna. Knallskott å skit. Rökutveckling. Utrymning, långt spelavbrott. Modern supporterkultur, den här gången med en Öis-klick som fanbärare.

*. *. *

Är det spännande i toppen är det ännu värre i nedre delen av tabellen. Kan knappt räkna alla lag som löper risk att åka ur, alternativt tvingas till kval. Anrika HIF är ett. Minst lika anrika Öis ett annat. Skövde har legat sist sen serien startade men sprattlar på i uppåtgående form, vägrar ge sig. AFC, Sundsvall, Jönköping och Brage lever farligt, teoretiskt kan ytterligare ett par lag dras in i streckstriden. De klassiska 30 poängen lär inte räcka långt. Sämst form verkar Öis ha. Jumbo nu, passerat av Skövde på målskillnad. Tuff start på tränarkarriären för Jeffrey Aubynn, en av flera Öisare med MFF-förflutet. HIF har en positivare trend. Ska inte behöva trilla ur, nånstans i laget finns ändå kvalité. 

*. *. *

Från en skånsk horisont - förutom HIF då: Landskrona BoIS och Trelleborgs FF är rimligen på den säkra sidan. Bra jobbat. Båda har fått kriga sig tillbaka från en risig serieupptakt. Aldrig lätt, alltid beundransvärt när det lyckas. 

*. *. *

Härförleden skrev jag om ”kryssfattiga allsvenskan”. Annat i superettan. I den aktuella kolumnen för oavgjort räknar jag till 102. Drygt sex kryssmatcher per lag, inget exceptionellt i och för sig. Men motsvarande siffra i allsvenskan är 70. Viss skillnad, sa han som gifte om sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar