lördag 9 september 2023

Bra där, Sverige

Estland-Sverige 0-5. Lätt att vifta bort resultatet med att Estland levde upp till sin ranking: 111. Men jag vägrar. Ser ingen anledning att förminska Sveriges insats. Bästa på mycket länge, oaktat motstånd. Fem mål är inte gjort på beställning i dagens fotboll - Danmark fick t ex nöja sig med 4-0 mot det särklassiga blåbäret San Marino häromdan. Och det var på hemmaplan. Nej, detta var både upplyftande och befriande. Äntligen spelade Sverige den fotboll man suktat efter och haft på känn måste komma. Offensiv, kreativ, fartfylld. Med spelare som - inte en match för tidigt - motsvarade sina renommén.

*. *. *

Roligast av allt var nog att Janne Andersson bjöd på lite nytänk. Ken Sema, Jens Cajuste och Viktor Gyökeres fick chansen i startelvan. Injektioner alla tre. Sema på vänsterbacken ren succé. Cajuste lite ojämn i prestationerna, men emellanåt bländande. Och Gyökeres en riktig anfallare: snabb, framåtlutad, målfarlig. Utmärkt som komplement - inte alternativ - till Isak. Sverige hade f ö fem olika målskyttar i matchen, det säger något om att alla var påkopplade. Gyökeres 1-0, Kulusevski 2-0, Isak 3-0, Quaison 4-0, Claesson 5-0; det ena målet vackrare än det andra, de tre sista på nick efter ”skolboksinlägg”.

*. *. *

Nu återstår det att se om islossningen får något bestående värde. Tidigare försyndelser i EM-kvalet har satt Sverige i knipa. Resterande matcher måste helt enkelt vinnas, annars inget slutspel. Närmast Österrike hemma redan på tisdag. En tuffare nöt än Estland, så klart. Hoppas Janne Andersson håller fast vid 5-0-laget ograverat, det kan vara en bra början. Säker är jag inte. Han har ju sina favoriter, förbundskaptenen. Albin Ekdal är en. På bänken mot Estland, till förmån för Cajuste. Och för laget som helhet, tyckte i alla fall jag. Mer av det modet, tack. Mindre av det gamla trötta och utnötta. Då tror jag Sverige knäcker Österrike av bara farten. Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar