lördag 30 september 2023

Avstängningen på Jansson

Ska den allsvenska guldstriden avgöras i en dopingkontroll? Ja, förlåt en tillspetsad fråga. Dock relevant. Det kunde gällt Elfsborg eller Häcken - och jag hade tyckt likadant. Nu gäller det MFF, vars lagkapten Pontus Jansson dömts till två matchers avstängning på i sammanhanget säregna grunder. Jansson höjde tydligen rösten mot en dopingkontrollant, rev av sig några salvor bortom vett & etikett, men gjorde vad han skulle. Dvs slog en sjua. Händelsen inträffade inte igår eller i förrgår utan för ett tiotal matcher sedan. Vilket bör betyda cirka två månader. Sen bestraffning för spontan ”förseelse”.

*. *. *

Det är möjligt att MFF klarar avbräcket. Långtifrån säkert. Med Moisander skadad och talangfulle Kotto utlånad var mittbacksöverflödet ett minne blott redan innan. I Janssons frånvaro återstår i princip bara Derek Cornelius. Och en backlinje med idel vänsterfötter...Olsson-Cornelius-Busanello. Ceesay är förvisso ett alternativ till höger - men har han Rydströms förtroende? Verkar inte så. Lewicki finns också till hands, kan duga som nödlösning. Men sådana spekulationer hör egentligen inte hit. Intressantare är att diskutera själva fotbollsjuridiken. Brott & straff, rim & reson i det aktuella fallet.

*. *. *

Med utgångspunkt från de uppgifter som framkommit i medierna blir jag smått förvirrad. Vad exakt sa Jansson som långt i efterhand motiverar två matchers avstängning? Och principiellt: va’faan gör dopingkontrollanter på fotboll? Finns det prestationshöjande medel i fotboll? Vilka då? Kända fall? Kommer inte på ett enda, kan föralldel bero på dåligt minne. Piller som förbättrar löpstyrkan finns, det har jag läst om i friidrottens fuskkalender. Men teknik, bollkänsla, målsinne, den typen av egenskaper. Kan man knapra upp sin förmåga där? Överbevisa mig gärna, jag tvivlar starkt. 

*. *. *

Önskvärt vore kanske nåt medel som biter på upphetsade spelares impulskontroll - men uppstår förstås risken att skitet kan vara dopingklassat. Skämt åsido. Jag trodde att Pontus Jansson var en gentleman. Det tror jag fortfarande. Vem som helst kan tappa fattningen i känsliga ögonblick. Skulle fotbollsspelare straffas för alla verbala spyor i stridens hetta hade avstängningarna garanterat duggat tätt. Och att bli jagad av en kissemugg direkt efter (förlorad?) match är nog ingen humörhöjare för någon, oavsett klubbtillhörighet. En smart matchfunktionär vinner på att vara smidig, inte påstridig. 

*. *. *

Nå. Nu är det som det är. MFF:s överklagan slogs av, laget försvagas tillfälligt i säsongens viktigaste skede. Jansson har varit bra sen han kom hem, precis den ledargestalt försvaret behövde. Nej, jag tror inte för ett ögonblick att förbundet styrts av några antipatier mot just MFF - det råkar bara se så ut. ”Brottet”, domen, handläggningstiden; mycket märkligt alltihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar