måndag 25 september 2023

Förstå, fördöma, förlåta...

Det finns saker man vill förstå - men inte kan. Eller föralldel tvärtom. Ett aktuellt exempel är fallet med Spaniens förbundsordförande i fotboll. Han som kysste, eller möjligen pussade, en kvinnlig spelare på munnen i segeryran efter sommarens VM-final. Om ordföranden ifråga varit kvinna hade händelsen tämligen säkert fått passera som en normal glädjeyttring. Nu blev pussen/kyssen en medial story om sexualförbrytelse. Ordföranden ett äckel, lovligt byte för feministlobbyn. Dragen i smutsen, uppställd vid skampåle, tvingad att avgå. Förlåt en avvikande uppfattning, men här tycker jag nog att straffet är mer osmakligt än själva förseelsen. Kan bero på min privatmoral, i så fall bjuder jag feministlobbyn på det.

*. *. *

Respekt för spelaren/offret? Absolut. Alla dar i veckan. Ingen ska behöva bli kysst mot sin vilja, självklart inte. Samtidigt. Elitidrott väcker känslor. VM-guld okontrollerat glädjefnatt. Som kan ta sig lite olika uttryck, beroende på kön, individ och nation. Vi som gärna tittar på fotboll har sett det mesta genom åren: ryggdunk, rumpsmek, puss & kram-orgier, kollektiv dans, tjejer och killar som drar av sig tröjan och springer runt som galningar för att fira ett mål. Överdrifter är ögonblickets närmaste vän - men nu också värsta fiende, av Spanienexemplet att döma. Sexualisera en puss, göra korkat men harmlöst beteende till oförlåtligt övergrepp. Skrämmande makt de har, feministaktivisterna i och utanför moralmedia.

*. *. *

Nåt annat jag har svårt att förstå är den svenska hockeyhajpen. SHL, högsta ligan, tuggar alltså på i 52 omgångar. Hittills är fyra spelade. Inget som helst att dra växlar på. Ändå uppskruvat tonläge. I tv, i press och radio, i sociala medier. Och publiken strömmar till, i Malmö stadigt runt sextusen. Tio gånger så många som går på handboll. Det är nåt, oklart vad, med hockeyn som rör folksjälen och som gör att maratonserien kan säljas in utan kritisk granskning. Jag menar, 52 omgångar. Lag som möter varann om och om och om igen. En startsträcka på cirka 40 matcher där inte ett enda resultat kan betecknas som sensationellt - allt av värde avgörs i slutet, det är först då de bästa lagen skärper till sig. Längs vägen kan man lägga en och annan match, 52 omgångar ger marginaler. Intressant? Ja, tydligen. 

*. *. * 

Kiese Thelin leder den allsvenska skytteligan i fotboll. Med dom fötterna, den bollbehandlingen. Vill förstå, kan inte. 

*. *. *

Var femte röstberättigad svensk sympatiserar med SD. I vissa skånska kommuner nästan varannan. Kan förstå, vill inte. 

*. *. *

Greta Thunberg är klimataktivist. Det vill säga hängiven civil olydnad. Limma fast sig på trafikerade vägar, störa ordningen på flygplatser eller vid idrottsevenemang; sådana saker. Såg och hörde henne på tv härommorgonen. Lätt skrämmande faktiskt. Så arg och bitter redan klockan 07.00. Vid 20 års ålder. Vill och kan förstå - men vägrar. Metoderna, Greta. Sektprofilen. Knappast vägvinnande. Än mindre sympativäckande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar