lördag 12 augusti 2023

Tacka vet jag kryss

Vissa fotbollsmatcher förtjänar inte någon förlorare. Därför gillar jag seriespel. Där får det lov att bli oavgjort. Delad pott, poäng till båda lagen. Det innebär sällan att alla är nöjda - men det innebär att man slipper se scener som de efter dagens VM-match Australien-Frankrike. Kvartsfinal, vinn eller försvinn, 0-0 efter 120 minuter. Och sen ett grymt jävla straffavgörande för att skilja succé från sorti. Det blev Australien som ”vann”. Fransyskorna som bröt ihop. Tio straffar för vardera laget ville till, Frankrikes sista tog i stolpen. Plågsamt att bevittna, kände mig som en ”dålli” far till tjejen som sköt. 19 år ung, mästerskapsdebutant, offer för omständigheterna. Bra tv? Ja, det kallas visst så när man blir berörd.

*. *. *

Nej, jag är inte immun mot glädjeyra. Faktum är att jag höll lite på Australien så länge matchen var en match. Det var straffdramat jag inte riktigt klarade av. Led mer med dem som missade än jag gladdes med dem som gjorde mål. Framförallt led jag med den fransyska som fick två chanser och brände bägge. Franska nerver till allmänt beskådande, usch. Men jo, jag fattar. Någon måste vinna. Annars får ju fotbollen ingen världsmästare. Synd förresten att Australien-Frankrike inte var final. Matchen hade den värdigheten, tycker jag. Otroligt rafflande, momentum som växlade hit och dit, hög teknisk kvalitet. Och så ett jämnt flöde av målchanser. Fascinerande att 0-0 stod sig, det borde inte varit möjligt.

*. *. *

För VM-turneringen i stort var det förstås bra att Australien drog vinstlotten. Värdnationen är kvar, hajpen tilltar. Det kan bli en blågul final nu. Kittlande tanke; Sverige mot ett Australien som också är svenskt, om än bara på förbundskaptensposten. Dubbelt upp rentav. Tony Gustavsson huvudansvarig, Jens Fjellström assisterande. Spanien respektive England står i vägen, tuffa semifinaler är att vänta. En till sak: pengarna. Den sidan av saken har nästan fallit i glömska pga alla spännande matcher. Men minns jag rätt är väl semifinalplatsen värd runt en mille. Per spelare, bänken inkluderad. För guldet lassar FIFA in ytterligare cirka tre miljoner per individ. Det lönar sig att spela fotboll. Även för tjejer. Numera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar