lördag 5 augusti 2023

Målvakter är också människor

Timeout på grund av psykisk ohälsa. Ledsam läsning om Halmstadmålvakten Malkolm Nilsson Säfqvist. Ännu en påminnelse om att elitidrott inte bara är glädje och glamour. Eller ”naturliga” kroppsskador när olyckan är framme. Det finns en mörkare sida, så mycket svårare att reparera än trasiga ledband. Själen. Bland just fotbollsmålvakter på elitnivå är Nilsson Säfqvist inte första exemplet. För några år sedan hade Mjällby en lovande målvakt vid namn Jesper Johansson. Konkurrerade med Carl-Johan Ericsson om förstaplatsen, hade några matcher för U21-landslaget på meritlistan. 2019 la han av, 25 år ung. Dessförinnan en lång timeout och fruktlösa försök att komma tillbaka.

*. *. *

Jesper Johansson var såvitt jag vet den förste elitspelare i svensk fotboll som ”gick ut” öppet med sin psykiska ohälsa. Idag är han glömd. Fast inte av Mjällby AIF, ex-målvakten lär ha en mindre roll i klubbens organisation. Att han överhuvudtaget kan ta sig till Strandvallen är en framgång; under den mörkaste perioden var det otänkbart. Jesper Johansson har själv berättat om ångesten över att komma nära laget, nära arenan, nära allt som gjort honom sjuk. Hur det går för Nilsson Säfqvist återstår att se. Målvakter är som människor: olika. Psykisk ohälsa måste inte innebära slutet på en karriär. Även om - nu gissar jag som lekman - just målvaktsjobbet nog är det allra svåraste att återvända till.

*. *. *

Kravbilden är extrem. Vem sägs ibland vara ”halva laget”? Mittbacken? Yttermittfältaren? Aldrig. Alltid målvakten. Vem talar eller skriver om ”mittbackstavla”? Uttrycket existerar inte, den ende som gör tavlor är målvakten. Och ta tidningarnas betygsättning efter allsvenska fotbollsmatcher. En målvakt kan ha gjort tio säkra ingripanden, ett enda misstag som leder till baklängesmål och 1:an (=underkänt) är given. Det är med den pressen, de kraven, målvakterna lever. Jag beundrar dem, varenda en. Fattar knappt hur de orkar. Fruktar att mörkertalet av ”psykisk ohälsa” är stort. Inkapslat i sömnlösa nätter, spelad styrka. Till slut brister det, en målvakt som blir rädd att göra misstag gör misstag. Mänskligt - men förödande.

*. *. *

Nu läser jag att Halmstad lånat in MFF:s gamle målvaktstalang Marko Johansson som ersättare för Malkolm Nilsson Säfqvist. Ett så kallat sammanträffande: vem lånade Mjällby in när Jesper Johansson blev obrukbar? Just det, samme Marko Johansson. Ambulerande krismålvakt, typ. Hoppas han pallar trycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar