söndag 20 augusti 2023

MFF trendar åt fel håll

0-0 mot Djurgården. Viktig poäng för MFF idag. Viktig vad gäller klubbens primära målsättning: topp 3-placering i allsvenskan, Europaspel. Guldet? Inte kört. Två respektive tre poäng upp till Häcken och Elfsborg, tio omgångar kvar. Dock en trend som talar starkt emot. MFF inledde alltså seriespelet med åtta raka segrar, på de tolv matcher som följt därefter har man tabellraden 5 3 4. Som ett allsvenskt mittenlag ungefär. Hur kunde det bli så? Kan allt förklaras med att Anders Christiansen och Hugo Larsson försvann? Tvivlar. Alla lag drabbas av spelarförluster under pågående säsong, inte minst Häcken och Elfsborg har gjort det. Utan att tappa kvalitet - och poäng - som MFF.

*. *. *

Tv-snackisen inför dagens match var Oliver Berg. Succéman i Kalmar i fjol, värvad av Djurgården inför den här säsongen. Och nu på gång till MFF, enligt välunderrättade källor. En ganska sensationell transfer; topplag i allsvenskan brukar inte värva från varann såhär års. Samtidigt ett tecken i tiden. Inget är längre heligt. Inte klubbtillhörighet, inte klubbmärke, allra minst klubbkänsla. Ingen skugga på just Berg; han har bara anpassat sig till det nya normala. Det där som MFF och Djurgården går i bräschen för. Lite fotboll, mycket business. Köpa, sälja, byta, låna. Vad gäller Berg förstår jag inte hur MFF tänker. Jo, om Nanasi är på väg bort. Då uppstår en vakans i mittfältsöverflödet. Fast knappt ens då.

*. *. *

Är det någon lagdel MFF förstärkt under sommaren är det ju mittfältet. Johnsen, Jörgensen, Rosengren. Värvningen av Oliver Berg, om den nu blir av, indikerar att ingen av dem presterat i höjd med MFF:s förväntningar. Tålamodet är kort, falluckan ett närvarande hot. Minns Zeidan, fjolårets succévärvning. Idag ”deporterad” till nån liga i Mellanöstern. Jag tror detta är MFF:s verkliga problem. Spelarkarusellen ut och in, det ständiga relationsbyggandet. Det - och spelidén. Bollinnehav som självändamål, bristen på tempo, oförmågan till avslut. Idag hade man, generöst räknat, två på hela matchen. Klen tröst att Djurgården hade inget. 0-0 var prio ett för dem, knappast för MFF.

*. *. *

Igår såg jag Sveriges fotbollsdamer vinna bronsmatchen mot Australien på VM. 2-0, så himla välförtjänt. Guldet gick till Spanien - och det kändes väl sådär i skenet av semifinalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar