fredag 21 april 2023

Handbollsdrama gånger två...

Det märks tydligt att fotbollssäsongen är igång. Och desto mindre att handbollssäsongen fortfarande pågår. Under vinjetten Sport Idag lyckas Sydis helt förbigå kvällens två avgörande matcher i kvalet till ligan, båda med skånska intressen. ”Ängafotboll” går före - och inget ont om ”ängafotboll”, jag går själv med nöje på matcher i division 5. Men lite väl enögt ändå att handbollen kommer i kläm, nu när Lugi och OV Helsingborg står inför ödesmättade kamper om fortsatt existens i högsta serien.

*. *. *

Lugi möter Skånela hemma i Lund. OV tar emot HF Karlskrona. Femte match i ”bäst av 5”, ingen väg tillbaka vid eventuell förlust. Tungt favoritskap på framförallt Lugi. Något omotiverat, kan jag tycka. Om Lugi vore ett bättre handbollslag än Skånela borde det ha visat sig i de fyra föregående matcherna. Det har det inte. Snarare tvärtom. Lugi vann match nr 2 på rätt mycket tur, låg faktiskt under farligt nära slutet. Skånela må komma ”nerifrån” men Märstaklubben har nånting som Lugi saknar: erfarenhet från den här speciella typen av matcher. Senast i fjol pressade man Önnered till full matchserie - och femte drabbningen var man inte långt ifrån att vinna, om jag minns rätt.

*. *. *

För Lugi måste situationen te sig i det närmaste mardrömslik. Ingen - allra minst inom klubben - hade nog räknat med att hamna i ett kval på ”liv och död”. Frågan är hur man pallar trycket mentalt. Klarar nycklar som Fredrik Olsson och Casper Käll att leda laget i knivskarpt läge? Båda lämnar Lugi efter säsongen - oavsett. Är de fullt ut närvarande ikväll? Redo för ett sista avtryck i klubben som snart blir deras före detta? Hittills i kvalserien har ingen av dem övertygat. En annan oviss faktor är tränarposten. Skånela har rutinerade Jimmy Karlsson. Lugi har Milosevic/Geissler, två rookies i sammanhanget. Betydelsen av det ska inte ringaktas. Jag hoppas på Lugi - men ödet talar för Skånela.

*. *. *

I Helsingborg känns det också öppet. OV lider av oturliga spelartapp; Wilthorn och Månsson skadade. HF Karlskrona vann övertygande senast, kan möjligen ha fått en mental boost av det. OV har ett skarpare skytte, HFK en bredd och en speed som i lyckliga stunder kompenserar för bristen på spets. Kanske, kanske att HFK även har den bättre målvakten, förutsatt då att Uros Tomic når sin högstanivå. Ni ser, spekulationer hit och dit, svårt att leverera ett substantiellt tips. Hjärtat viskar som alltid Karlskrona, hjärnan säger vänta och se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar