tisdag 27 september 2022

Det var bättre på människans tid...

Husie-Södra Sandby 0-9 (0-5). Södra Sandby: Carl Jönsson 8, Isak Pasagic. Husie har fem förluster på de senaste fem matcherna, medan Södra Sandby har tre vinster och två förluster.

*. *. *

Ja, förlåt. Ville bara visa hur modern sportjournalistik kan se ut. Ovanstående exempel (ett i en syndaflod av liknande) är saxat ur Sydsvenskan från i måndags - och sällan eller aldrig har väl den rena idiotin blivit tydligare. Här har vi alltså en kille som gör åtta mål i en och samma division 4-match. Hur ofta händer sånt i fotboll? Har det nånsin hänt? Vem är Carl Jönsson? Det hade varit intressant att läsa om. Men nej, inte när roboten fått makt över orden. Då är lagens ”fem senaste” intressantare. Bästa Sydsvenskan, kom in i matchen. Behandla sporten - småklubbsfotbollen inklusive - som ett ämne bland ämnen. Behandla även idrottsintresserade läsare med respekt. Ingen annanstans i tidningen förekommer så kallade robottexter, varför på Sporten? För att den inte förtjänar bättre? 

*. *. *

Den nuvarande chefredaktören på Sydis har själv spelat fotboll i yngre dar. Händelsevis i Södra Sandby, om jag minns rätt. Står han verkligen upp för texter likt den återgivna? Tycker han programmerade plattityder är bättre än relevant information, så länge det ”bara” handlar om sport? Tror han att vi som gärna läser hela tidningen sänker förväntningarna beroende på ämnesområde? Eller är chefredaktören helt enkelt slav under teknikutveckling och bemanningskris? Jag har ett tips, en vädjan: entlediga roboten, skona oss läsare. Värna journalistiken - undantagslöst. Tar man bort den programmerade smutsen kan det f ö bli plats över för resultatredovisning från handbollsallsvenskan. Den manliga, menar jag. Inte en siffra två omgångar in, damfotboll på alla nivåer går före.

*. *. *

Sverige-Slovenien 1-1. Gibraltar, here we come! Nej, inget läge för sarkasmer. Ikväll tyckte jag synd om Sverige. Insatsen var så mycket bättre än de senaste. Framförallt offensivt och kreativt. Försvaret fortsatt lite darrigt dock, även om Hien gick från säkerhetsrisk till närmast gigant under pågående match. Olsen i buren strålande, det får man heller inte glömma. Sverige var alltså på intet sätt överlägset, bara dominerande. Förtjänt av att vinna men oförmöget att göra det. Flytet saknades, någonstans även skickligheten förstås. Slovenien tog ledningen på ett sagolikt volleymål, Forsberg kvitterade i en briljant soloprestation. Men faktum förblev orubbligt: Sverige åker ur Nations League’s B-division. Kategori C nästa. Ihop med Färöarna, Gibraltar, Azerbadjan och andra tappra fotbollsnationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar