söndag 14 augusti 2022

Vid w o ringer klockorna...

Skulle gått på match idag. Croatia-Malmö IK. Blev inget, gjorde en Husie. Lämnade walk over alltså. Vem faan går på fotboll i 30-gradig värme? På en soldränkt idrottsplats som Kroksbäck där den faktiska temperaturen snarare kretsar runt 40-45-50? Ingen som har livet kärt gör det. Vem vill ens spela fotboll i extremhetta? Inte Husie IF tydligen. Den anrika småklubben från Malmös östra ytterkanter lämnade w o igår, kom inte till match överhuvudtaget. Men okej, att skylla det på vädret vore förstås att dribbla med sanningen.

*. *. *

Walk over är fotbollens skamgräns, passeras normalt endast av lag i svårartad kris. Där resultaten uteblivit. Där spelare tappat sugen. Där moralen kallnat och klubbkänsla är ett bottenfryst begrepp. Jag vet inget om läget i Husie IF men tabellen talar: toksist i division 4. 10-73 i målskillnad, inte en enda seger. I det perspektivet blir 0-3 (siffrorna för w o-förlust) mot serieledande FC Trelleborg närmast en framgång. För stunden. Framöver kan det dock betyda nådastöten. En till w o, sen är det kört för Husie IF. Uteslutning från serien, omstart från systemets bottenplatta. Alternativt nedläggning av hela seniorverksamheten. I allra värsta fall hela klubben.

*. *. *

Det låter så klart dramatiskt. Mest sorgligt. Och möjligen överilat från min sida; kanske var det bara igår Husie misslyckades med att få ihop fullt manskap. Förhoppningsvis är det så. Klubben är ju trots allt så mycket större än bara ett för tillfället bräckligt herrlag. Damlag finns, bred ungdomsverksamhet inte minst. Hängivna ledare, engagerade föräldrar, gott renommé i ”kretsarna”. Allt detta talar till Husie IF:s fördel. Dessvärre skakades klubben av en intern miljonförskingring inför säsongen, om eller hur det påverkat fortsättningen är oklart. Säkert något, märkligt vore det annars. Händelser av det slaget kan lamslå mindre kompletta klubbar än Husie IF. 

*. *. *

Osökt kommer jag ändå att tänka på alla Malmöklubbar som har försvunnit från fotbollskartan under åren, inte sällan med början i ”w o”. Allians. Kirseberg (numera en del av Malmö City). Rapax. Kick. Augustenborg. Sofielund. Bulltofta. Segevång. Nydala. Malmö Sport. Sundet. Sorgenfri. Almhögs Vingar (?). Och då har jag bara nämnt dem jag kommer på i stunden. Några har förvisso tillkommit men inte så att det matchar bortfallet, långt därifrån. Va’gör Malmökillar nuförtiden, kan man undra. Lirar innebandy? Eller fotboll blott på skoj, när egot känner lust? Där klubbtillhörighet kan kvitta och en halv lemonad för länge sedan spelat ut sin roll som lockelse? Vet ej, lämnar w o på svaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar