söndag 7 augusti 2022

Om snöpligt slut och platt fall

Nära stryper ingen sill. Det fick Mjällby erfara idag. Ledning 1-0 in i sista stopptidsminuten, tre pinnar som i ett garn. Då kvitterar Elfsborg. Snöpligt är förnamnet. Rättvist efternamnet - om man nu vill göra anspråk på att vara mer än en sur supporter. Elfsborg var det dominerande laget. Hade/har de bästa spelarna, den större potentialen. Mjällby var bra på sitt speciella sätt: hårt jobb, utmejslad metodik, tajt försvarsspel. Och så omställningar vid valda tillfällen. Inga äventyrligheter, inget onödigt bjäfs. Det kunde räckt till seger också idag, men som sagt: 1-1 kändes sjyst. Ja, inte precis när det hände men sedan jag svalt förtreten. Vilket tog cirka en halvtimme plus tillägg.

*. *. *

För en vecka sen såg jag matchen Sirius-Mjällby. 0-1, långt säkrare än vad siffrorna ger sken av. Kan inte minnas att Sirius var nära att göra mål, eller ens komma till någon målchans. Men varje match är ny, som det står i fotbollsbibeln. Idag såg jag samma Sirius besegra MFF med 2-1. Inte av en slump utan för att det blev farligt varje gång laget närmade sig MFF:s straffområde. Inte särskilt ofta, förvisso. MFF ”ägde” matchen, åtminstone skenbart. Men skjuter man över tomt mål från en meters håll (Birmancevic) och klyddar bort alla andra chanser, ja då går det som det måste gå när försvarsspelet är som det är. Undermåligt, vill säga. Slappt, osynkat. Som Mjällbys - fast exakt tvärtom.

*. *. *

De blådårar som trodde att MFF:s problem var en tränarfråga fick måhända nåt att bita i. Vem var det förresten som bestämde att Milojevic skulle kickas? Styrelsen? Supportrarna? Sportchefen? Spelarna? Alla i samverkan? Det finns skäl att undra. I dagens match saknades behörig tränare helt och hållet. Skulle det vara bättre? All respekt för Andreas Georgson som tillfällig coach - men han är sportchef, inte allsvensk tränare. Min personliga uppfattning - rätt eller fel - är att lagbygget är MFF:s verkliga problem. Spelarna finns, kemin ser ut att saknas. För många egon, för få som ”klickar” tillsammans. Några med utgånget bäst-före-datum, flera som inte längre klarar av kontinuerligt matchande. 

*. *. * 

Köpa spelare är ingen konst, inte med MFF:s plånbok. Utmaningen ligger i att skapa harmoni, få ihop helheten. Fotbollsspelare är nämligen som folk är mest, föreställer jag mig. Olika. Gillar knappast varann per automatik, det är i så fall ren tur. Förstår kanske inte ens varann initialt; MFF har ju världen som upptagningsområde. Tålmodigt arbete krävs - och då kan det vara smart att lita på tränaren i mer än ett halvår. Till att börja med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar