torsdag 11 augusti 2022

Det kom en mätning...

Prick en månad kvar till Valet. Då presenterar SVT/Novus en mätning som visar att MP minsann hoppat från mellanöl till starköl. Eller i siffror: från 3,5 procent senast till 5,2 procent nu. På säker sida om riksdagsspärren - till förtret för alla klimatförnekare och miljörelativister. Inklusive den makttrånande oppositionen. Med MP kvar i riksdagen krymper chanserna för Lag Kristersson att bilda regering, mandatfördelningen skulle fortsatt väga över i Lag Anderssons favör. Om nu C och V kan bygga ett gemensamt cv, vill säga. Det är lite som att försöka para pitbull och vildkatt...egentligen omöjligt. Men Magdalena Andersson behöver båda och politik lär ju vara det omöjligas konst, så kanske ändå.

*. *. *

För Ulf Kristersson och Moderaterna kommer nog mätningen som en kalldusch. 18,6 procent. Faktiskt exakt samma siffror som SD. Tufft för ett parti som ständigt och jämt profilerar sig som det ledande i regeringsalternativet. Vad händer om SD spurtar förbi? Tänker Kristersson göra anspråk på statsministerposten oavsett? Hur förhåller sig Åkesson till det? Vad säger Jovialiske Johan och Näbb-Ebba om saken? Spännande frågor, ovissa svar. Och lite löjets skimmer just nu över högeroppositionens stående mantra om att ”få ordning på Sverige”. Den inbördes ordningen ser ut att kunna bli problematisk nock. Talmannen bävar säkert; kaffet är dyrt, fikarundorna kan bli många.

*. *. *

Det bör kanske nämnas att mätningen gjordes innan den senaste SD-bravaden. Alltså att en av partiets riksdagsledamöter anklagas för att ha skickat PetterNiklas-bilder till kvinnliga kolleger. Jag skriver bravad, inte skandal, av en anledning. Tidigare händelser i kategorin ”minst sagt udda” visar nämligen att SD brukar öka sitt väljarstöd för varje nytt bidrag. Varför överlåter jag åt forskningen att utröna. Själv kan jag bara gissa: avvikande ”kulturyttringar” går hem i stugorna - så länge de utförs av Sverigevänner för Sverigevänner. Ett ömsesidigt givande och tagande, liksom. Inbördes beundran i politisk skrud, röster att vinna. Pass på: i nästa mätning kan det bli 20 procent för PetterNiklas-partiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar