lördag 27 augusti 2022

Hatet mot Lööf

Ett varv till om politik såhär i valtider. Skakande nyheter kom häromdan: mannen som mördade en högprofilerad psykiatrisamordnare under Almedalsveckan planerade ett attentat även mot Annie Lööf. Kusligt, men föga förvånande: Centerns partiledare har länge varit utsatt för en hetskampanj bortom all värdighet. Inte minst på Sverigedemokraternas webbkanal, SD Riks. Hennes brott? Politiskt sidbyte. Principfasthet. Annie Lööf har helt enkelt stått vid sitt ord: inget samröre med SD, ingen legitimitet åt ett parti med människors olika värde som bärande affärsidé. Till skillnad då från M, KD och L som tycker att S är fienden och SD en hjärtevän. Makten först, värdegrund å sånt sist.

*. *. *

Viktigt att påpeka: SD har ingen direkt skuld till attentatsplanerna mot Annie Lööf. Den indirekta skuldbördan är något annat. Och den delas i så fall av många. Närmre bestämt alla som använder sociala medier till plattform för personangrepp på politiker som ”stör” deras världsbild. SD är dock särskilt framstående i den här genren, kolla på Riks om du tvivlar. Mina egna utvikningar i ämnet politik framstår vid en jämförelse som oskyldiga små smekningar (om jag får säga det själv). Nätpöbeln kan liksom inte skilja på fränt och hätskt, eller på kritiskt och hatiskt. Det Annie Lööf fått utstå på senare tid är över alla gränser - och självfallet kan sådant ge näring åt extremistdåd. Exempel finns.

*. *. *

Efterspelet till nyheten har varit vämjeligt från SD:s sida. Visst, ett pliktskyldigt beklagande över Lööf’s öde. Men inte tillstymmelse av självinsikt. Tvärtom. Offerkoftan på - som vanligt. När vissa statsråd (s) på goda grunder tar upp de hot- och hatkampanjer som riktats mot centerledaren i den webbaserade SD-propagandan...ja då svarar partiet med att kräva en ursäkt. Allt SD gör är rätt. Inget SD gör är fel, eller ens diskutabelt. Det är t ex helt okej att stämpla Annie Lööf som ”landsförrädare”. Vännerna på högerkanten har mig veterligt inte tagit avstånd - och delar av landets befolkning jublar. SD kammar hem 22,4 procent i en färsk opinionsmätning. Centern får runt 6. Jag har sagt det förr: överskatta aldrig en väljare. 

*. *. *

För egen del fruktar jag den dag Annie Lööf stiger av som partiledare. Vad händer med Centern efter henne? Samma som med Moderaterna när Reinfeldt lämnade? Hej SD, här kommer vi typ. Samtidigt skulle jag förstå om hon faktiskt gör det tämligen snart. Lööf är människa. Småbarnsmamma. Glad för ett helt vanligt liv, förhoppningsvis. Normal i någon mening. Råkar bara ha en politisk ryggrad som tydligen provocerar - och äventyrar hennes säkerhet. Sorgligt, Sverige. Vi borde kunna bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar