fredag 5 augusti 2022

Apropå vädret...

Igår flödande sol och drygt 30 grader hett. Idag hällande regn och knappa 20 grader ljummet. Växlande väderlek, som meteorologerna brukar säga. Lagom är svårt. Lagom är också olika: vissa njuter av att svettas, andra plågas. Det har med ålder att göra, tror jag. I takt med att den stiger ökar liksom människans skyddsbehov. Bort från det där som en gång kändes attraktivt och lustfyllt. Vem vill trängas på en badstrand vid 77? Hoppa från bryggan med risk för okontrollerad vattenplaning? Stappla ner för trapporna som en annan Nancy Pelosi? Ligga och pressa för att bli brun och vacker - för vem då? Nä, tacka vet jag regn och rusk. Hellre en månad i Reykjavik än en minut i Bagdad, den saken är klar.

*. *. *

Apropå väder å sånt är jag svårt fascinerad av amerikanarnas förhållningssätt till hösten. Ålderns höst, närmre bestämt. Den nu sittande presidenten närmar sig 80. Nämnda Pelosi, talman och därmed nr 3 i USA:s makthierarki, har fyllt 82. I ett land som Sverige vore något liknande uteslutet, här dras en slags gräns för allmänmänsklig prestanda vid cirka 65. Möjligen kan vi skoja om att ålder är ”blott en siffra” - men i USA skojar man inte, man röstar på mer eller mindre vitala gubbar och gummor i demokratiska val. Fascinerande, som sagt. Pelosi besökte förresten Taiwan häromdan. För att reta Kina eller för att profilera sig själv vet jag inte, gissningsvis både ock. Utfallet blev hursomhelst lyckat.

*. *. *

Här hemma höjs då och då röster för att MFF borde föryngra sin spelartrupp. I den befintliga finns ju ett stort antal 30-plussare. Inga jämförelser i övrigt, men nog är det märkligt hur vissa ”yrkesgrupper” alltid undkommer alla föryngringsdiskussioner. Påvar och presidenter. Despoter och diversehandlare på politikens bakgårdar. Kungar och drottningar, icke att förglömma. Dignitärer av det slaget bestämmer själva när de ska sluta. Mera sällan blir det före yttersta dagen. Kan bero på att det är skillnad på folk och folk - men förvisso även på jobb och ämbete. Det ena sliter mer än det andra. Fotboll t ex. Helt klart en typ av kroppsarbete, annars kunde Bosse Larsson varit aktiv ännu. Han är trots allt ett par år yngre än Joe Biden.

*. *. *

Slut för idag, tack för idag. Förlåt om jag trampat nån på tårna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar