torsdag 28 april 2022

Ny vår i gamla ”handbollsstaun”

Två Karlskronalag i handbollsallsvenskan nästa säsong! HIF fanns där innan, IFK ansluter. Detta efter en helt sensationell kross på Lindesberg i gårdagens avgörande kvalmatch. 37-29 till IFK, lika ospännande som obegripligt. IFK kom alltså fyra i sin division 1-serie, vann bara nio matcher av 22 (sex kryss). Nådde kvalet för att framförvarande lag i tabellen råkade vara ett s k farmarlag som enligt reglerna inte kan eller får konkurrera om uppflyttning. Faktum är att IFK lika gärna kunde hamnat i negativt kval; division 1-serien var rasande jämn, få poäng skiljde lagen i mellanskiktet åt. Och så slutar det såhär...segern i förkvalet mot Tumba icke att förglömma.

*. *. *

Jag vågar påstå att ingen såg succén komma. Inte HIF som länge suttit tryggt och ohotat i positionen som stans ledande handbollsklubb. Inte någon med någorlunda koll på läget. Minst av allt IFK:arna själva. Allsvenskan. Eliten. Lockande, absolut. Som avlägsen framtidsdröm. Men här och nu? Inte realistiskt överhuvudtaget. Ej heller meningen, det bara ”blev”. Finns då förutsättningar att möta den nya verkligheten? Jag är rädd att svaret är nej och åter nej. IFK har historien på sin sida. De gamla meriterna, den alltjämt ganska framskjutna placeringen i handbollens maratontabell. Men vad betyder det idag? Bryr sig sponsorer? Tål Karlskrona två klubbar med allsvensk status? Publiken? På min tid var IFK folkets lag, i modern tid har Hästö IF - alias HIF - erövrat allt större del av sympatierna.

*. *. *

Allt detta bygger förstås på intryck utifrån. Det var länge sen jag lämnade Karlskrona - och att spekulera  negativt kring IFK:s möjligheter känns just nu taskigt. Bättre att glädjas medan tid är. Oanade prestationer sker i ögonblicket. Kryddar tillvaron, förgyller livet. Det IFK gjorde igår kväll var kanske inte det största i klubbens historia - men definitivt bland det mest sensationella. Välkommen tillbaka i finrummet, säger jag av hela mitt handbollshjärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar