fredag 8 april 2022

Löst och hårt från fotbollshyllan

15-0. I en fotbollslandskamp. Sverige-Georgien, närmre bestämt. Damer. VM-kval. Kommentarer behövs egentligen inte, siffrorna talar. Men all min sympati till Georgien som har en bråkdel av Sveriges resurser och därför inte kan tävla på lika villkor. Vad gäller damfotboll alltså. Annat på herrsidan, får man förmoda. I det VM-kvalet, erinrar jag mig, slutade motsvarande landskamp 2-0. Till Georgien.

*. *. *

För första gången har jag sett om en fotbollsmatch. Vilken då? Elfsborg-Mjällby så klart. Och reprisen överträffade faktiskt direktsändningen. Mjällby var verkligen bättre än jag trott. Ganska säkert bättre än vad Elfsborg trott också. Underskattning är lömska saker, som favoritfälla närmast en klassiker. Får jag förresten flagga för Lill-Bagar’n? Otto Rosengren, 18. Tongivande på Mjällbys mittfält, kan bli årets fynd i allsvenskan. Son till Patrik Bagare, den gamle mittbacksikonen. Ibland mjölar det av sig mellan ax och limpa.

*. *. *

Jordan Larsson är tillbaka i svensk fotboll. Den här gången i AIK. Som substitut för John Guidetti. Vars återkomst sprack på en för hög prislapp. Märkligt. Guidetti har inte spelat en hel fotbollsmatch på flera år - men betalt efter stjärnstatus vill de tydligen ha för sin notoriske bänknötare, spanska Alaves. Om Larsson blir någon succé återstår att se. Även han kommer från livet på bänken - i Moskva, av alla ställen. Läste någonstans att han startat fyra matcher i ryska ligan den här säsongen. Av 23 möjliga. Inte helt övertygande.

*. *. *

Larsson och Guidetti är nu inga undantag bland svenska utlandsproffs. Tvärtom. Iögonfallande många - även bland landslagsspelarna - nöter bänk i sina klubblag. Det är lättare att säga vem som inte gör det. Pontus Jansson. Lagkapten i Brentford med hemvist i den kanske tuffaste av alla ligor: Premier league, England. Han spelar i princip alltid. Men av princip aldrig - i landslaget. Det stör mig. Den officiella förklaringen att Jansson själv valt bort blågult ger jag inte mycket för. Sanningen är att landslaget, läs förbundskaptenen, valde bort honom. Detta efter en enstaka landskamp (har glömt vilken) där Jansson hängdes ut som syndabock - för att sedan degraderas till något slags reservernas reserv i mittbacksdiskussionen. Klart som faan att han steg av, ingen ska behöva känna sig förnedrad.

*. *. *

Åter till Mjällby. Hörde att anfallsprofilen Jacob Bergströms karriär är under hot. Sviter av en allvarlig hjärnskakning spökar. Större delen av försäsongen gick tillspillo, självklart också den allsvenska premiären mot Elfsborg. Oklart när eller om han kan spela fotboll igen. Ledsamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar