söndag 24 april 2022

Slutspel som speglar serien

Ett slutspel som bara befäster grundseriens tabellordning känns föga upphetsande. Handbollens kvartsfinaler blev precis så: ettan, tvåan, trean och fyran i grundserien vann. Icke en skräll, inget som kullkastade den gamla klyschan om att ”tabeller aldrig ljuger”. Men bra av Lugi att pressa Sävehof till en femte och avgörande match - även om just den blev odramatisk. Nu väntar semifinaler mellan Skövde-Kristianstad respektive Sävehof-Ystads IF. Och sedan final mellan S-lagen, förutsatt att nämnt mönster håller i sig. Säkert är det nog inte: Kristianstad har imponerat och kan mycket väl knäcka Skövde.

*. *. *

På damsidan pågår också ett slutspel. Det hade jag nästan glömt. Av någon anledning - landslagsspel? - har det ju pausats mitt i. Snacka om att kyla av intresset från redan svalt. Men samma här: de fyra första lagen från grundserien är i semifinal. Skuru-H65 Höör i den ena, Sävehof-Lugi i den andra. Skånelagen har inget att förlora, alla odds är emot.

*. *. *

Apropå handboll vill jag beklaga Minik Dahl Hoegh. Det var liksom inte hans fel att Alstermo kom till korta i ligakvalet mot Aranäs. I det tredje mötet lagen emellan gjorde stjärnan från Grönland på egen hand osannolika 19 mål. Till ingen nytta; Aranäs vann matchen, liksom de två föregående. Synd på sätt och vis. Alstermo från södra Småland i ligan hade varit kul. Särskilt Dahl Hoegh hade varit kul att se. Grönländska bombkastare är en bristvara i svensk handboll, jag kan på rak arm inte erinra mig någon.

*. *. *

Två anrika handbollsklubbar som slåss för heder och tradition numera är IFK Karlskrona och H43 Lund. Båda har - mer eller mindre självförvållat - varit på obestånd under senare år. Tvingats börja om nerifrån i seriesystemet, jobba sig uppåt med små eller obefintliga medel. Till forna höjder når man kanske aldrig - men ljuset anas. IFK spelar idag andra kvalmatchen till allsvenskan mot Lindesberg, vann den första. H43 i sin tur har precis kvalat till division 1 mot RP Linköping. Tyvärr utan tumme med marginalerna. 1-2 i matcher efter seger i den första och förlängningsdramatik i den andra. Surt! Så nära dubbel succé för klubben: damerna vann sin serie och gick direkt upp i division 1, herrarna snuvades på dito i sista omgången.

*. *. *

För övrigt har jag aldrig förstått varför lagen uppifrån ska ha hemmaplansfavören i kvalspelets ”bäst av 3”. Lindesberg har det mot IFK Karlskrona, RP hade det mot H43. En märklig princip, effektiv som bromskloss för lite uppiggande rotation i seriesystemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar