måndag 11 april 2022

Hälsa och välmående - och hjärnskakningar

Hjärnskakning. Ordet gör ont, själva diagnosen väcker oro. Ja, direkt olust när den kan kopplas till ett område som sägs främja hälsa och välmående. Idrott. Handboll, hockey, men nu också fotboll; fall på fall, bokstavligt talat. Hur många hjärnskakningar tål egentligen myten? Hur många karriärer har stupat på en stjärnsmäll mot huvet? Finns någon statistik som matchar min känsla? Att problemet inte är försumbart, snarare alarmerande. Att fotboll - åtminstone på elitnivå - blivit den kanske farligaste sporten av alla.

*. *. *

Senast igår såg jag en vådlig, men lite typisk, fotbollsolycka. Detta i matchen Mjällby-Djurgården. Nickduell mellan två spelare, full ömsesidig satsning. Sånt som händer typ hundra gånger per ordinär match, oftast utan ögonblickliga konsekvenser. Här blev det alldeles galet: Mjällbys Viktor Gustafson föll fritt från hög höjd, landade på huvudet. Slogs halvt medvetslös, bars ut på bår. Färdigspelat efter tio minuter - och kanske för överskådlig tid. Nej, jag har inte sett någon diagnos men om inte detta var hjärnskakning måste Gustafson vara Stålmannen gjuten i betong.

*. *. *

Ett annat aktuellt exempel, också i Mjällby, är Jacob Bergström. I hans fall handlar det inte om befarad hjärnskakning utan om sviterna av en konstaterad. Spelförbud på obestämd tid, hela karriären i fara. Själv kan jag inte låta bli att tänka: om drabbade spelare trots allt kommer tillbaka, vad har de kvar att ge? Går de in i luftdueller som tidigare, är modet oförstört? Om inte - ja, då är det kört. Fotbollsspelare som undviker riskerna kan bara göra halva jobbet och sådana finns inget utrymme för, det säger sig självt. Bollen är i luften lika ofta som på marken. Nicka är ett måste, skalla ihop då och då oundvikligt.

*. *. *

Dystra tankar, ja. Dock födda ur verkligheten. Jag lider med alla drabbade, önskar att fotbollen kunde skonas från dessa förfärliga hjärnskakningar. Men hur? Spelare i hjälm? Långsökt kanske. En tvingande regel om att spela bollen längs marken? Ganska lockande i och för sig...men nej, inte realistiskt överhuvudtaget. Man får nog ta fotbollen som den är. Folklig, fängslande, fantastisk. Och farlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar