onsdag 2 mars 2022

Världsfrånvända principer (V)

Vänsterpartiet skiljer sig från mängden och säger nej till att Sverige bistår Ukraina med krigsmateriel. Klokt eller korkat? Modigt eller fegt? Närmaste opinionsmätning lär ge svar - i det snäva perspektivet. Historien får utfärda domen - i det längre. V hänvisar till principer; Sverige skall inte aktivt understödja krig. Frågan är förstås om situationen här och nu tål den något världsfrånvända principen. Ukraina är utsatt för ett oprovocerat överfallskrig, iscensatt av Rysslands enväldige despot Vladimir Putin. Ukraina strider för sin överlevnad som självständig nation. I den kampen behöver man allt stöd man kan få, även i form av vapen. 

*. *. *

Ett isolerat och övergivet Ukraina klarar inte i längden att matcha en rysk krigsmaskin, det begriper förmodligen den flummigaste vänsterpartist. Ett av fria demokratier understött Ukraina gör det kanske inte heller - lika gärna kan det öppna för vad alla fruktar. Ett tredje världskrig. Våld föder våld. Ursinne dödar fred. Lätt att säga, jag vet. Men allt har två sidor, krig minst tre. Inget lyckligt slut dock. Eller något begripligt ”varför”. Offren för Putin’s vanvett finns ju även i hans eget land. De kuvade människorna, de oskyldiga barnen. Alla utkommenderade soldater som stupat - eller kommer att stupa - för den sjuka sakens skull.

*. *. *

Miljontals ryssar betalar priset för Putin’s stormaktsdrömmar - och för västvärldens olika sanktioner. Det kan vara viktigt att komma ihåg, mitt i all självklar sympati för Ukraina. Samtidigt svårt; i krig ska man helst välja sida. Förstå den ena parten, fördöma den andra. I det här fallet Putin och bara Putin. Vanföreställningarna om världen är hans. Attacken på demokratin. Krigsordern mot ett broderfolk. Hoten om kärnvapen. Det iskalla föraktet för liv och död. Allt slår tillbaka på despoten i Kreml. Det är han som ska fördömas, han ensam som bär ansvaret för det allmänna rysshat som nu ligger och pyr i spåren av den pågående tragedin.

*. *. *

För övrigt vidhåller jag att det finns en enda part som kan stoppa Putin. Inte USA. Inte EU. Inte Nato. Allra minst det svenska Vänsterpartiet. Blott Ryssland kan. Av den enkla anledningen att han är ”anträffbar” endast för Ryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar