lördag 19 mars 2022

Handbollstankar i stort och smått

En omgång kvar av handbollsligan, plus en hängmatch mellan Skövde och Hammarby som spelas i morgon. Där uppe är allt klart: Sävehof vinner serien, de åtta slutspelslagen har positionerat sig. Där nere dröjer avgörandet till onsdag. Hallby riskerar att halka ner på kvalplats, IFK Ystad och Aranäs slåss om att undgå direktdegradering. Aranäs, med två poäng tillgodo men sämre målskillnad, möter Alingsås hemma i Kungsbacka, IFK Ystad tar emot HK Malmö. Likvärdiga utmaningar, normalt övermäktiga. Givet läget känns det dock öppet. Motivation slår ju klass, enligt en populär klyscha.

*. *. *

HK Malmö har förvisso en femteplats att bevaka, just Alingsås är hotet därvidlag. Men går man igång på sådana ”petitesser”? Tvivlar. IFK Ystad bör ha en god chans oavsett. HK Malmö såg lite däst ut mot Lugi senast, skrämde ingen med den insatsen. Alingsås däremot. 26-19 mot Sävehof samma kväll var starka papper. Fast bara tills man studerat målprotokollet. Sävehof ställde tydligen upp med sitt farmarlag. Också ett sätt att fira en serieseger. Ovärdigt, om du frågar mig. Dålig PR för handbollen. Det finns ju trots allt en publik. Några som kanske kommit för att få se de omsusade stjärnorna i Sveriges bästa lag. Barn och ungdomar, inte minst. Från egna besök i handbollsfästet Alingsås vet jag att den andelen är ganska stor.

*. *. *

En annan fråga - mindre viktig - är om matchen var spelobjekt. I så fall: visste oddssättarna att Sävehof skulle ställa upp med sitt farmarlag? Värderades 2:an då till relevanta 10 gånger insatsen - och Alingsåsvinst till typ 1,15? Jag har inte bemödat mig om att kolla, förhoppningsvis undrar jag i onödan. Nog av. Bara ingen inbillar sig att de 26-19 skvallrar om någon plötslig formtopp i Alingsås. Aranäs borta lär bli tuffare - men för IFK Ystad finns alltså ingen återvändo. Egen seger mot HK Malmö betyder ”nada” om inte Alingsås samtidigt gör sin ”plikt” i Kungsbacka.

*. *. *

Säsongens man i handbollsligan? I mina färgade ögon Hampus Dahlgren i Hallby. Inte bara för att han råkar vara född i blekingska Ronneby, känt som allt annat än handbollsmetropol. Okej, lite därför. Men mer för hans udda yttre i kombination med faktiska prestationer. Dahlgren är minst av alla i ligan, den ende under 1,70 (1,69). En sådan knatte borde liksom inte ligga femma i skytteligan, men det är precis vad han gör. 135 mål så här långt. Många på straff, flertalet från vänstersexpositionen eller kontringslägen. En av de allra bästa rent procentuellt (antal mål i förhållande till antal skott). Jag är svårt fascinerad av Dahlgrens karriärvandring. Från mycket bänk i HIF Karlskrona till lite mindre bänk i Varberg - till denna odiskutabla succé i Hallby. Små lirare växer med stort förtroende.

*. *. *

Sent skall syndar’n vakna. Tänker på HIF Karlskrona i allsvenskan. Fem raka segrar nu, men tåget mot ligakval har gått. För många svackor kom i vägen. Nästa säsong ”riskerar” man att utmanas av anrika IFK om titeln Bäst i stan. Fast nej, knappast på riktigt. IFK har förvisso säkrat en plats i det allsvenska kvalet, en stor bedrift bara det. Men jag tror det stannar där, något annat vore helt sensationellt. IFK Karlskrona - med Malmökillarna Viktor Grevstad och Anders Andersson som två av de bärande krafterna - kommer såvitt jag förstår att ställas mot Torslanda, just nu fyra från slutet i allsvenskan. Med ett lag som tämligen säkert sopat hem IFK:s division 1-serie. Kul ändå att det ska spelas om saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar