söndag 30 januari 2022

Sverige kan ropa: Bäst i Europa!

Sverige-Spanien 27-26. Svenskt handbollsguld! Det var ett tag sedan man kunde jubla över ett sådant. Tjugo år, närmre bestämt. Så tack Niclas Ekberg för målet som bröt förbannelsen och frälste nationen. Eller åtminstone den del av nationen som håller handbollen högt. Ett litet tack också till domarna som blåste för svensk straff på själva slutsekunden. Det var den Ekberg tog hand om utan att darra på manschetten. Jag säger inte att straffen var feldömd, men möjligen diskutabel och definitivt brutal ur ett spanskt perspektiv. Om man nu får vara tvåögd mitt i ett blågult segerrus.

*. *. *

EM-finalen blev som väntat något av en dragkamp. Två jämbördiga lag som turades om att ”dra” utan att komma loss. Försvarsspel på hög nivå, mycket fysik och attityd. Målvaktsspelet blandat: Palicka bra men inte överdådig, kanske något vassare i räddningsprocenten än Spaniens alternerande duo. Distansskyttarna hade det svårt, merparten av målen - framförallt de spanska - gjordes från sexmeterslinjen. Där dock Sveriges Oscar Bergendahl profilerade sig som finalens stora utropstecken. Han var nämligen urstark i båda riktningarna. Fem mål på fem chanser framåt, hård och hypereffektiv bakåt. Respekt!

*. *. *

Lagets succé är självfallet också ledarstabens succé. Glenn Solberg, förbundskaptenen. Martin Boquist, hans assistent. Thomas Svensson, målvaktstränaren. Med flera. Känner nästan för att räkna in även Jim Gottfridsson i samlingen. Som spelande ledare har han varit oöverträffad i detta EM - och så hans timeoutsnack. Klockrent i alla delar, helt fascinerande att lyssna till. Återstår bara att ge Sveriges handbollslandslag Bragdguldet. Men nej, det kommer knappast att ske. Juryn hittar säkert någon prisvärd skidåkare, med eller utan bössa. Eller också en ryttare med eller utan häst.

*. *. *

Skönt trots allt att EM är över. För mycket har kretsat kring corona, covid, omikron. Positiva tester hit och dit, vissa lag som drabbats hårdare än andra. Sverige fick sin beskärda del, vann egentligen mot de medicinska oddsen. Men nästa gång hoppas jag på handbollsfest - i traditionell mening.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar