tisdag 4 januari 2022

Solberg har ett stycke att förklara

När en förbundskapten slutar och en annan tar vid öppnas alla dörrar. Ingången, utgången. Framvägen, bakvägen. Nya spelare får chansen, tidigare givna får gå. Ingen förbundskapten nöjer sig med att bara ärva det gamla, viss förnyelse stärker den egna profilen och ingår kanske rent av i arbetsbeskrivningen. Jag är i grunden okej med själva principen; landslag oavsett sport skall inte vara något slags sluten familjekartell där samma medlemmar dyker upp år ut och år in, mästerskap efter mästerskap. Men med det sagt saknar jag fortfarande Andreas ”Stycket” Nilsson i Sveriges handbollslandslag.

*. *. *

Jag hade till nöds kunnat ta om han varit petad. Eller tillfälligt dumpad. Men sanningen är helt uppenbart obehagligare än så. Nilsson är svartlistad. För gott. Nye förbundskaptenen Glenn Solberg anser att ALLA andra svenska mittsexor är bättre, åtminstone ger han sken av det i sina uttagningar. Det spelar liksom ingen roll hur många återbud som kommer från mittsexor, Solberg hittar alltid någon som går före den bäste. Ja, jag tar mig friheten att kalla Andreas Nilsson den bäste. Han spelar i ett av världens mest omsusade klubblag - ungerska Veszprem - av en anledning. Han har, under Solbergs olika företrädare på förbundskaptensposten, 142 landskamper på cv:t. Också av en anledning, får man förmoda.

*. *. *

När eller om (covid?) EM drar igång inom kort blir det tredje mästerskapet på rad som Andreas Nilsson lämnas utanför truppen. Allt började med en småbarnspappas vädjan om ett par dagars extra ledighet inför VM-turneringen 2020. ”Stycket” fick nobben, ersattes av en annan spelare. Solberg, då färsk förbundskapten, valde att markera och den åtgärden passerade utan ifrågasättande någonstans, gissningsvis för att ingen såg ”livstidsstraffet” komma. Ovanpå allt hade Solberg tur som en norrman: Sverige gjorde succé i VM, tog ett bejublat silver. Stycket glömd, Solberg kung. En förbundskapten kommer alltid undan med sina resultat; så länge de är positiva kan skiten gömmas undan.

*. *. *

För egen del är jag principiellt förbannad. Gillar inte när folk svartlistas på luddiga grunder. Krystade förklaringar om att ”Nilsson inte är någon tvåvägsspelare”, underförstått oduglig i försvaret. Ren jävla bullshit. Går inte handboll ut på att göra mål? Vad vet Solberg som Staffan Olsson/Ola Lindgren och senare Kristjan Andresson inte visste eller såg? Hur kan en högt värderad spelare plötsligt bli värdelös?Exakt vad har Andreas Nilsson gjort för att förtjäna sin sorti ur landslaget? Något med hans person som stör? Ut med språket, förbundskaptenen. Jag är nog inte ensam om att undra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar