måndag 24 januari 2022

Blott covid kan hota danskt guld

Äntligen. Sista veckan av tidernas sjukaste handbolls-EM är här. Till helgen har vi en mästare - och blir det någon annan än Danmark måste det bero på covid. Men apropå...tävlingen i tävlingen verkar redan vara avgjord. Den om bäst immunförsvar. Där går Hurtig-Norge mot solklar seger. Noll covidfall ännu i skrivande stund, varför står skrivet i stjärnorna. Viruset slår ju blint och urskiljningslöst, sägs det. Utom mot norrmän då? Intressant. Eller också lömskt; Ödet kan ju ha sparat sin beskärda del åt Norge till just den här veckan. Föga troligt men man ska inte vara för kategorisk, då kan man få en tillbakakaka.

*. *. *

I morgon ställs Sverige mot Norge. En semifinalplats ligger i potten. En. Alla tycks ta för givet att den andra blockeras av Spanien. Som ju bara måste slå Polen. Men i ett EM som detta kan man min själ inte vara säker på nånting. Spanien var tydligt ”covidmärkt” igår, helt utan chans mot norrmännen. Och Polen är Polen. I grunden ganska kapabelt, i stunden opålitligt. Som vid den skämmiga insatsen mot Sverige häromdan. Oavsett tror jag Sverige kan matcha Norge. Lagdel för lagdel, spelare för spelare, känns det jämnt. Avgörande blir kanske målvaktsspelet; den som har sin dag där gör ofta hela skillnaden.

*. *. *

Såg Islands kross på Frankrike. 29-21. Trodde knappt mina ögon. Osårbara Frankrike tillplattat av önationen med ungefär lika många invånare som Malmö. Dessutom drabbat av sju covidfall i truppen. Frankrike hade färre, men såg ut att lida av kollektiv chock. Hursomhelst en fantastisk match av Island. Omständigheterna tvingade laget att köra med två vänsterhänta på nio meter - den duon gjorde tillsammans nitton mål! Och i buren stod en ung bjässe vid namn Hallgrimsson, makalöst bra. Om Island nu bara kan landa efter sin osannolika molnresa slår man följe med Danmark till semifinal.

*. *. *

Danmark, ja. Gidsel, Lauge, Hansen på nio meter. Landin i målet. Klass överallt. Det går i princip inte att slå ett sådant lag. Inte så länge ödet tillåter det att vara intakt. Framförallt inte så länge Mikkel Hansen får vara spelduglig. Den mannen är en ren handbollsmagiker. Lyfter andra, ligger bakom alla spelval och kombinationer. Styr, ställer, staplar assist på assist. Och skjuter själv vid behov. Modern handboll kan vara äckligt brutal, på Hansen biter liksom ingenting. Det enda som kan stoppa honom - och samtidigt Danmark från EM-guldet - är nog ett positivt test på medicinavdelningen. Gud förbjude.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar