fredag 21 januari 2022

Flest i test gör fest till pest

63 smittade. Tyskland i topp med dussinet fullt. Sverige i köskiktet med tre. Välkommen till de negativa resterna av de positiva testerna. Handbolls-EM 2022 var ett tveksamt projekt redan från början, nu har det ballat ur fullständigt. Och obs, nämnda siffror är jättegamla. Från igår, närmre bestämt. Idag har kanske till och med kärnfriska Norge spräckt sin nolla, det vore nästan skumt annars. Seriös tävling på lika villkor rör det sig inte om längre, testapparaturen har tagit över. Det frestar faktiskt på att citera min svärsons stående åsikt om Melodifestivalen: ”lägg ner möget”. Men nej, det gör jag inte. Man får ta den handboll som bjuds, hellre en rumphuggen fest än ingen fest alls.

*. *. *

Apropå själva handbollen undrar jag hur många som minns Bozo Andjelic. Ulf Sivertsson gör kanske? Sivertsson var tränare i HK Malmö när en ung montenegrin blixtvärvades till klubben som ersättare för en långtidsskadad Adam Lönn (vill jag minnas), det kan ha varit för sju-åtta år sedan. Den unge mannen var just Bozo Andjelic. Landslagsmeriterad för Montenegro redan då - men Sivertsson lät sig inte imponeras. Andjelic fick några pyttekorta inhopp, aldrig någon rejäl chans, kastade bort en halv säsong i HK och försvann. Numera är han proffs i Ungern och i det här EM:et en framträdande kugge i sitt landslag. Karriärparantesen i Malmö har han förhoppningsvis glömt.

*. *. *

Montenegro förresten. Turneringens sensation så här långt. På förhand lägst rankat av nationerna från Balkan, nu med vinster över Nordmakedonien, Slovenien och Kroatien i rak följd. Som bevis kanske på att bollen är rundare än vanligt i pandemitider. Andjelic är f ö inte den ende i laget med svensk anknytning. I buren står Simic, den gamle publikfavoriten från Lund (H43), Malmö och Kristianstad. På högerkanten finns RIK:s Lazica, uppmärksammad för en spottloska rakt in i tv-kameran här på EM men annars inte så dum i spelet. Och coach är H43-legenden himself, Zoran Roganovic. Semifinal lär det förstås inte bli för ”svenska” Montenegro. Danmark och Frankrike är på samma halva, nog sagt.

*. *. *

Sverige däremot har chansen. Klara och förväntade segrar över Ryssland och Polen - och härnäst match mot Tyskland, sönderbombat av covid. Det lutar alltså åt ett avgörande mot Norge i mellanrundans sista omgång. Och det fixar väl Sverige nu när vi har en förbundskapten just därifrån? F ö vill jag ta tillfället i akt och berömma Glenn Solberg. Gillar att han byter runt, ibland lite rörigt och svårbegripligt, men på ett sätt som tvingar alla i truppen att hålla sig beredda. Bra för lagandan, bra för gruppdynamiken. Slutligen. Ett lag som - med eller utan covid - borde skickas hem från EM är Polen. Insatsen mot Sverige ikväll var skandalöst usel. Polackerna vanhedrade handbollen, kom undan med 18-28 för att Sverige la av sista tio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar