tisdag 30 november 2021

Allsvensk spänning in i det sista

Nej, inget kavajguld till MFF. AIK:s seger mot Elfsborg igår kväll (4-2) var i ett himmelsblått perspektiv det sämsta som kunde hända. Fotbollsallsvenskan 2021 kommer nu att avgöras i allra sista omgången - och förutsättningarna blev plötsligt ganska delikata. Visst, MFF har två poäng och tio plusmål att gå på gentemot AIK. Det kan se tryggt ut, en pinne räcker ju. Med reservation för att AIK gör en - helt osannolik - tvåsiffrig skandalkross på ett Sirius som spelat klart för säsongen. MFF:s uppgift är i vilket fall marigare. Halmstad slåss för sin allsvenska existens (utan kval), en motivationsfaktor man inte skojar bort. Det gör man förvisso inte med MFF:s heller: guldet står på spel. Målet för säsongen, meningen med livet. Och just i detta ligger kanske fallgropen.

*. *. *

I grunden är MFF naturligtvis ett bättre lag än Halmstad BK, annars hade inte tabellen sett ut som den gör. Men så har vi det här med avvikelser i enstaka matcher. Som när MFF mötte Mjällby för några veckor sen. 0-1. Inte ens jag skulle hävda att det berodde på att Mjällby blivit ett bättre fotbollslag än MFF. Snarare tillfälligheter. Lite flyt å ena sidan, lite oflyt å den andra. Vinna på ”beställning” är sällan lätt, kryssa kan vara svårt nog om inte stjärnorna står rätt. På lördag i Malmö tillkommer dessutom omständigheter bortom det normala. Ponera att det står 0-0 eller 1-1 med kvarten kvar, hur gör MFF då? Öser på för ett segermål som inte behövs? Backar hem för att säkra den pinne som rimligen räcker - med de risker det innebär? Halmstad lär göra som vanligt: försvara sig skickligt, förlita sig på de ströchanser framåt som alltid dyker upp under en match.

*  *  *

Ta nu detta för vad det är. Spekulationer. Möjligen löst grundade. Och då har jag inte nämnt ett ord om - vädret. Snökaos och vinterbus hotar, såg jag i någon prognos. Vilket i och för sig vore ett logiskt slut på allsvenskan 2021. Håller man på långt in i december ber man om problem med att spela fotboll i traditionell mening. Hoppas ändå att avgörandet sker under sjysta former. Inte på nåt kufiskt domslut. Sådana har det varit nog av under säsongen. Grundtips: MFF står pall. Personlig förhoppning: samma. I valet mellan MFF och AIK skulle allt annat kännas både ansträngt och abnormt. Är man Malmöbo så är man.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar