torsdag 4 november 2021

Statsminister Magdalena Andersson...

Idag valdes Magdalena Andersson till ny partiordförande i Socialdemokraterna. Den elfte i ordningen, vilket kan tyckas vara anmärkningsvärt få. Partiet bildades trots allt för drygt 130 år sedan. I en helt annan tid, i ett helt annat Sverige. Claes Tholin hette förresten den förste sosseledaren, det hade jag inte en aaaning om. Tack Google, för hjälpen. Tholin blev aldrig statsminister. Lika lite som Sahlin och Juholt i modern tid. Men annars har de haft högsta politiska ämbetet allihop. Särskilt Tage Erlander har haft det. Han var statsminister i 23 år, 1946-1969. Det står sig än idag som något slags världsrekord.

*. *. *

Ska man vara korrekt måste förstås även Magdalena Andersson räknas in bland s-ledare som inte varit statsminister. Dock en formsak, snart nog lär hon godkännas av riksdagen. Kanske redan nästa vecka. Om inte Dadgostar (v) får ett nytt anfall av publicitetshybris. Själv tror jag att Andersson blir en värdig efterträdare till Löfven. Inte så svårt, hör jag någon muttra. Löfven hade ju sina belackare - och det är klart: någon Palme var han inte. Ingen Göran Persson heller. Möjligen en antydan till korsning av Erlander och Ingvar Carlsson. Rekorderlig, inte så förbannat akademisk. Vilket i min partibok är ett gott betyg.

*. *. *

Med Magdalena Andersson får S en helt annan typ av ledare. En som knappast kommer att stå handfallen i tv-debatter och retorisk ordväxling. Andersson är driven där, klart vassare än Löfven. Om det är till fördel för partiet återstår att se; det diffusa begreppet ”folklighet” skall inte underskattas. Löfven hade, i goda stunder, åtminstone drag av det. Andersson utstrålar i princip ingenting av just den egenskapen - men vem vet, kanske lyser hon upp som statsminister. Sveriges första kvinnliga f ö. På så vis går Magdalena Andersson till historien redan innan hon tillträtt. All min respekt och beundran.

*. *. *

Apropå klimatmötet i Glasgow. Bror Duktig finns i många skepnader. Syster Greta i blott en. Skönt att vara en helt vanlig medelmåtta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar