måndag 15 november 2021

Bra match, dunkel framtid

Spanien-Sverige 1-0. Nej, ingen direktkvalificering till nästa års fotbolls-VM för svensk del. Dock en markant spelmässig uppryckning jämfört med Georgienfloppen i torsdags. Detta var ett Sverige som föll med all heder i behåll. Ett Sverige som gav Spanien en match och drömmen om gruppseger ny näring. Hoppet levde fram till 87e minuten. 0-0 så långt, svenska möjligheter till mål vid flera tillfällen. Sen tog skickligheten ut sin rätt: ribbskott, retur, ridå. Morata målskytt. Han av alla, stjärnan som ”aldrig” gör mål. Snopet men uthärdligt; Spanien var - och är - snäppet bättre än ett bra Sverige, det kommer man inte ifrån.

*. *. *

Janne Andersson, den svenske förbundskaptenen, upphör inte att förvåna. Den här gången bytte han ut Forsberg och Kulusevski redan efter en dryg timme. Ett mysterium för alla vänner av kreativitet. Kanske för spelarna själva också: båda såg fräscha ut, båda tycktes ha mer att ge. Samtidigt har han ju ett rätt hopplöst jobb, Andersson. Hur han än gör är vi alltid några gnällspikar som menar att han gör fel. Pinsamt förstås. För oss, inte för honom. 

*. *. *

På en punkt framhärdar jag: förbundskaptenen borde förklara sig i fallet Zlatan. Hur han tänkt och resonerat kring uttagningen av en 40-plussare, låt vara Sveriges bäste fotbollsspelare i ett historiskt perspektiv. Men här och nu? Eventuell inverkan på gruppdynamiken? Åldern som sådan? Framtidsvisionen? Nästa steg: exakt när är Zlatan’s tid i landslaget förbi? Får han bestämma det själv? Eller har Janne Andersson ångrat sig - och hur gör han då? Petar Zlatan rakt av till nästa samling? Min känsla är att förbundskaptenen murat in sig i ett hörn, svårt att komma ur. Helt i onödan.

*. *. *

Mot Spanien fick Zlatan blott en dryg kvart, det kan förvisso ha varit en första signal om definitiv reträtt. Han såg ut ungefär som mot Georgien: vann en del i luften, försökte sätta lagkamrater i lägen, osjälvisk nästan till oigenkännlighet. Zlatan är fortfarande för bra för att vara dålig, bara ljusår från sin forna mästarklass. Jag föredrar att minnas honom så. Som sagt: stark landskamp av Sverige i det stora hela, snygg förlust. Och VM-hoppet fladdrar trots allt vidare. Playoff framåt vårkanten, snårigt och svårt men inte alldeles omöjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar