fredag 19 november 2021

Uppstickaren från Uppvidinge

Roade mig med att googla Alstermo. Tätort i Uppvidinge kommun. Kronobergs län, Småland. Skogsrikt, folkfattigt. 875 invånare, varken mer eller mindre. Intressant med detta? Här häckar Sveriges för stunden hetaste handbollsklubb. Amo Handboll. Obesegrad etta i allsvenskan, men framförallt: en ren sensation i svenska cupen. I kvartsfinalen eliminerade uppstickaren från Uppvidinge ligalaget Skövde. Vann både hemma och borta, gjorde 76 mål totalt! Hur är sådant möjligt? Hur bygger man succé i en småländsk avkrok?

*. *. *

Om man bott i bygden själv hade man kanske vetat. Nu gör man inte det, därför får man spekulera. Eller föralldel - låta bli. Klart är att det kostar att göra en ”Alstermoresa”. Laget kryllar liksom inte av bygdens söner, tvärtom. Det allra mesta är värvat utifrån. Och ingen ska inbilla mig att meriterade handbollsspelare flyttar till mörkaste Småland för att det prasslar i lövskogarna. Det måste vara något annat som prasslar. Ta nu inte detta som uttryck för moralisk indignation; modern elitidrott är så. Fri marknad, förmånliga kontrakt, en typ av budgivning. Allt förutsätter förstås externt stöd - och hur det ser ut i Amo Handboll vet jag som sagt inte.

*. *. *

Kanske finns det en lokal ”Percy Nilsson” bakom den spirande framgångssagan? Eller också - mer troligt - är det företagen på orten som möjliggjort projektet. Det finns några med ekonomiska muskler: Alstermo Bruk det äldsta och mest kända, Amo Kabel det med tydligast direktkoppling till klubben. Synliggjort alltså redan av klubbnamnet: fram till 2017 Alstermo IF, nu rätt och slätt Amo Handboll. I paketet ingår även ett adekvat namn på hemmaarenan: Amo Kabel-hallen. Dimensionerad för drygt 700 åskådare, vilket betyder att nästan alla i Alstermo kan gå på match. Än så länge. Skulle laget gå upp i ligan - och något annat förefaller just nu uteslutet - kan det bli problem. Handbollsförbundet ställer vissa krav på publikkapacitet, exakt vilka har jag glömt, men 700 är ganska säkert under normen. 

*. *. *

Kort om laget. Eller rättare sagt om dess främste profil. Minik Dahl Hoegh vid namn. Grönländsk (!) landslagsikon, 36 år fyllda, internationellt meriterad. Tolvmålsskytt i senaste matchen mot Skövde, succéomsusad sen den dan han kom, nu kontrakterad till 2023. Runt honom en massa duktigt folk, flera med förflutet på högre nivåer. Och över alltihop Andreas Stockenberg - presentation överflödig - som ansvarig tränare. I Alstermo, av alla oansenliga små prickar på Smålandskartan. Handbollsvännen i mig är svårt road av exemplet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar