onsdag 29 september 2021

Fritt fram för fotbollsfest

Stora befrielsedagen är här. Inga restriktioner. Inga munskydd. Inga tvångströjor. Inga avstånd att beakta. Bara lättnad. Full frihet, om än villkorad. Skulle smittspridningen ta fart aktiveras åtgärdspaketet på nytt, klargjorde Folkhälsomyndighetens chef Anders Tegnell på tv i morse. Pandemin är alltså inte över, dock på reträtt av alla relevanta parametrar att döma. Hörde att MFF redan sålt närmare 20 000 biljetter till söndagens match mot Mjällby. Och det har nog inte så mycket med Mjällbys attraktionskraft att göra, även om det är en kittlande tanke. Siffran säger snarare väldigt mycket om folks frihetslängtan. Eller åtminstone om fotbollsvännernas.

*. *. *

MFF-Mjällby hade aldrig dragit 20 000 åskådare under normala omständigheter. På så vis kan man få 1,5 års publikförbud till något positivt. Intresset har retats upp, inte släckts. Risken fanns, trodde i alla fall jag: fotboll kan ju avnjutas även från tv-fåtöljen. Bra, billigt, bekvämt. Och det är dokumenterat lätt att fastna i nya vanor. Varför trängas på arenor när man inte måste? I tider som dessa? Onödiga tankar, visar det sig nu. 20 000 sålda biljetter talar: ”gå på match” har varit ett saknat nöje. Undrar hur många det blir på Stockholmsderbyt. Dubbelt upp? Sen är det så klart för mycket sagt att hela Sverige jublar. Alla omfamnar inte friheten på given signal, där är vi olika. Respekt för det.

*. *. *

På söndag fyller Zlatan 40. Igår blev han uttagen i Sveriges landslagstrupp till stundande VM-kval. Säga vad man vill om förbundskaptenen Janne Andersson. Långsint är han inte. Ej heller lättstött. Eller framsynt. Gamla påhopp och nålstick från Zlatan får passera, precis som det faktum att han uppenbarligen gjort sitt. Jag menar på den nivå som en gång gjorde honom till världsstjärna på riktigt. Kan ingen berätta för Janne Andersson vad en 20-årig fotbollskarriär gör med kroppen? Han vet det tydligen inte själv. Zlatan däremot vet. Förr Stålmannen, nu skadad om och om igen. Helt naturligt. Det onaturliga i sammanhanget är att Janne Andersson tar ut honom i landslaget.

*  *  *

En till sak rörande landslaget. Målvaktsposten. Där tycks Pontus Dahlberg ha blivit det nya tredjevalet efter dumpade K J Johnsson. Vilket betyder att förbundskaptenen värderar engelska tredjeligan högre än allsvenskan. Dahlberg spelar alltså i Doncaster, i den mån han nu spelar. Här hemma finns en Rönning i Elfsborg. En Jansson i Norrköping. En Zätterström i Djurgården. En Dahlin i MFF inte minst, förvisso till åren men det brukar ju Andersson gilla. Skulle Dahlberg vara en bättre målvakt än alla dessa? Division 3 i England en bättre serie än allsvenskan? Tillåt mig tvivla. Men annars mår jag bra på Stora Befrielsedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar