lördag 18 september 2021

Styrka & svaghet i samma MFF-paket

En vinst på de senaste sex matcherna. Tre kryss därtill, totalt sex poäng av arton möjliga. Säg inte att MFF är i form. Säg heller inte att MFF fortfarande är med i den allsvenska guldstriden. Jo, i teoriernas spekulationsträsk men inte i praktiken. 1-1 idag mot Djurgården var ”nådastöten”. MFF vinner inte tio av de elva återstående matcherna. Eller nio, plus två kryss. Endast så kan MFF nå de 63 a 65 poäng som rent statistiskt brukar krävas för att vinna allsvenskan. Jag ser inte hur det skulle vara möjligt - och lika lite ser jag problemet.

*. *. *

Vad gör det att något annat lag än MFF vinner allsvenskan? Jag tänker att det är bra med viss rundgång, mer av samma kittlar liksom inte det breda fotbollsintresset. Därför hoppas jag på Elfsborg i år. Det var ju ett tag sedan Boråsklubben utmanade i toppen på allvar, AIK och Djurgården har tagit guld både senare och oftare. Fast över allt och alla svävar förstås lik förbannat MFF. Inget annat lag riskerar fiaskostämpel på allt annat än guld. Alla andra kan faktiskt glädjas över en andraplats. Eller fjärde, eller femte. MFF skiljer sig från mängden, dock av egen förskyllan. Har man guld som uttalad målsättning alltid bjuder man  också in till krisanalys så fort det skiter sig. Styrkan och svagheten i samma paket.

*. *. *

Nånstans tycker jag ändå det hedrar MFF att man - hittills - inte skyllt de darriga resultaten i allsvenskan på Champions league. Vilket annars vore lätt. Vem som helst begriper ju att spelprogrammet sliter, att det ena inte är fullt ut kompatibelt med det andra. Därmed inte sagt att MFF vunnit allsvenskan om inte CL varit i vägen. Det vore att förminska konkurrenterna. Kort om dagens match: MFF var överhettat, kanske stressat av situationen. Djurgården kyligare, mer metodiskt. Och med en fenomenal ung man mellan målstolparna, annars hade MFF trots allt vunnit. A C kvalificerade sig för utvisning men ”benådades” av domaren. Colak målskytt på straff, kunde även gjort 2- och 3-0 om inte Djurgårdsmålvakten varit matchens man. Istället en sen kvittering genom Ekdal.

*. *. *

Såg en till match ikväll. Häcken-Mjällby. Mållöst, 0-0. Ännu en pinne för Mjällby, som knaprar och knaprar utan att komma till seger. Lagets måltorka närmar sig komiska höjder, 13-19 på nitton matcher är siffror som talar. För den upphöjde centertanken Bergström var detta 14e matchen i rad utan mål, ändå är han fortsatt intern skyttekung på de där tre målen han gjorde i serieupptakten. Okej, delad numera. Sarr och Moro har också gjort tre mål. Men har någon spelare nånsin lämnat ett så stort tomrum efter sig som Moses Ogbu, fjolårets skyttekung i Mjällby? Tror inte det. Snart måste det helt enkelt lossna för Mjällby, annars säger det sig självt att slutet blir allt annat än gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar