måndag 27 september 2021

Proppen ur förgyller livet

Fotboll är en gåtfull sport. Här gör Mjällby ynka tre mål på sina tio första hemmamatcher i allsvenskan - och sedan fyra i den elfte. Proppen ur, på fikonspråket. Gårdagens 4-0-seger mot Elfsborg går liksom inte att förklara eller förstå. Jo, möjligen med hjälp av klichékatalogen. ”Bollen är rund”. ”Allt kan hända”. ”Stolpe-in”. Den typen av djupsinnigheter. Logiken kan vi lämna därhän: motsvarande möte i fjol slutade 0-5. Och då var Mjällby - om inte tabellen ljög - ett bättre lag än nu. Och Elfsborg kanske ett sämre, utom på konsten att spela oavgjort (15 kryss, varannan match). 

*. *. *

Men det där visste man förstås innan: gamla resultat är just gamla, varje ny match rymmer en chans till förändring. Mer komplicerad än så är inte fotbollen - i det långa loppet. ”Gåtorna” kommer längs vägen som små pikanta undantag. Förpestar eller förgyller livet för stunden, beroende på var man har sina klubbsympatier. Påverkar dock sällan en sluttabell. Att Elfsborg på säsongsbasis fortfarande är ett bättre fotbollslag än Mjällby var lätt att glömma igår - men kan vara viktigt att komma ihåg idag. Underbart är kort, segeryra flyktig som ens egen ungdomstid. Då kunde man gå på hybris, moln och vatten i minst en vecka. Inte längre.

*. *. *

Mjällby har trots allt jobbet kvar att göra. Säkra det allsvenska kontraktet, plocka de åtta eller nio poäng ytterligare som sannolikt krävs. Det kan gå, bör nästan gå. Försvaret har varit ramstarkt på sistone. Målvakten Eriksson smått fantastisk. Mittfältet fullt av lojala arbetshästar. Och kanske anar man ljuset även för anfallsspelet nu. Äntligen i så fall. Tränaren Anders Torstensson har länge och envist hållit fast vid Bergström/Sarr som forwardspar - men igår kom han på djärvare tankar. Sam Johnson och Moro från start. Den förstnämnde målskytt direkt, Moro den bättre i spelet. Klar doft av succé.

*. *. *

Bergström verkade ta petningen med fattning. Byttes in i andra halvlek, gjorde 2-0 efter tre minuter. Stående på mållinjen som nästan alltid när han gör sina mål. Sen rann det på; trean kom, fyran kom, Elfsborg gav upp så småningom. Det var en sådan dag, en sådan match. Allt gick Mjällbys väg. Nästa gång lär det bli tuffare: MFF här i Malmö. Hoppas bollen är rundare än vanligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar