fredag 3 september 2021

En match att fröjdas åt och tacka för

Sverige-Spanien 2-1. VM-kval - och frågan är: kan fotboll bli mer underhållande än såhär? Tveksamt. Knappast med ett svenskt landslag som part i målet. Inget ont om blågul tråkfotboll, rent resultatmässigt har ju även den varit ganska framgångsrik genom åren. Men detta var något annat, något mer. Detta var kreativitet. Gränslöst mod. Blixtrande tempo. Passningsskicklighet de luxe. Glimtar av artisteri. Detta var så osvenskt att man nästan fick nypa sig i armen. Eller åtminstone klia sig i skägget, om man haft nå’t. Det enda man kände igen var arbetsmoralen, en nog så viktig komponent förstås. Utan den hade det blivit poängtapp.

*. *. *

Spanien hade trots allt 70-30 i bollinnehav. Fick också ett tidigt ledningsmål att gå på - i cirka 45 sekunder. Längre tid än så tog det alltså inte för Sverige och Alexander Isak att kvittera. Och då hade matchen pågått i knappt sju minuter. Snacka om upprivande upptakt. Allteftersom blev sedan de olika stilarterna tydliggjorda. Spanien som sagt med mycket boll. Rundpass och lite duttande på känt manér, mängder av halvlägen och nästansituationer. Sverige något avvaktande och ibland lågt, särskilt mot slutet. Men med rakare rör matchen igenom när bollen väl erövrades. Ett par tre pass till brännheta målchanser, förbluffande speed och precision i aktionerna. Olikheterna gjorde matchen högklassig.

*. *. *

Det slog mig. Hur många fotbollsnationer kan mönstra ett anfallspar i klass med Kulusevski/Isak? Någon? Portugal har Ronaldo. Frankrike Mbappe. Polen Lewandowski. Belgien Lukaku. Ofta så: en spetsforward, en fixstjärna. Sällan två i en fungerande radar. Som Kulusevski och Isak spelade mot Spanien sticker de verkligen ut. Den förstnämndes förarbete till Claessons 2-1-mål var för mig matchens absoluta höjdpunkt. Till slut tänkte jag roa mig med individuell betygsättning av spelarna, nu när Sydsvenskan av någon anledning slutat med sånt. Femgradig skala, håll till godo. Olsen 4, Krafth 3, Lindelöf 4, Helander 4, Augustinsson 2, Claesson 3, Olsson 3, Ekdal 2, Forsberg 4, Isak 4, Kulusevski 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar