onsdag 30 juni 2021

EM fortsätter - utan Sverige

Sverige-Ukraina 1-2. Snöplig sorti, inte det minsta skamlig. Sett över 90 minuter var Sverige det bättre laget. Kruxet var att matchen gick till förlängning. Där visade Ukraina en kraft, ett mod och en spelskicklighet som motiverade slutresultatet. Det snöpliga låg i själva upplösningen: målet som skickade Sverige ut ur EM föll i allra sista stopptidsminuten. När allt var upplagt för ett straffavgörande, när tankarna i svensklägret säkert redan var där. Så dags var Sverige dessutom decimerat. Halvvägs in i förlängningen blev Danielson utvisad, olyckligt men korrekt.

*. *. *

Jag blev faktiskt imponerad av Ukraina. Fast inte lika imponerad som av ”Sveriges Luka Modric”. Jag talar förstås om Emil Forsberg. Sällan man ser en enskild spelare bära ett helt lag på det sättet. Modric gör det då och då med Kroatien, Forsberg gjorde det med Sverige igår kväll. Under ordinarie speltid, vill säga. I förlängningen fanns inte mycket kräm kvar, även virtuoser har ju en mänsklig sida. Forsberg lämnar EM-turneringen som en av dess största profiler. Gedigen i match efter match, briljant i den sista. Fyra av totalt fem svenska mål har kommit från honom. Alla de bästa passningarna, all finess utanför de givna ramarna.

*. *. *

Sverige ställde upp med det efterfrågade forwardsparet Kulusevski/Isak. Det gick sådär. I mål räknat inte alls. Precis som tidigare i turneringen. Fyra anfallare har alternerat, inte någon av dem har gjort mål. En femte, Jordan Larsson, går fri från kritik. Han har suttit av hela EM, inte fått en minut på banan. Säga vad man vill om Janne Andersson, hackordningen ruckar han inte på. Offer för den är f ö numera även Pontus Jansson. Från Lindelöfs givne parhäst i mittförsvaret till kallaste platsen på bänken. Ett konstaterande bara, ingen värdering.

*. *. *

Albin Ekdal däremot! Lysande mot Ukraina, näst bäst efter Forsberg.

*. *. *

Nu går EM vidare, turneringen överlever trots allt Sverige. Åtta nationer kvar. Däribland Danmark. Får jag tycka att vår granne haft en närmast provocerande tur så här långt? Om man nu höjer blicken från den inledande Eriksenchocken. Danmark hade tre hemmamatcher i gruppspelet, förlorade två, vann blott en. Gick som enda lag vidare på så klent facit. Fick sedan Wales i åttondelen, får Tjeckien i stundande kvartsfinal. Okej, olycksdrabbade lag förtjänar kanske lyckosam lottning.    Men guld? Danmark? Tveksamt. England väntar i en eventuell semi - och vem har tippat England om inte jag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar