söndag 20 juni 2021

Inte klaga, bara gnälla

Sommar. Då våras det för klyschornas klyscha: ”man ska inte klaga”. Alla säger det, alla små ordväxlingar med grannar och andra slutar så. Efter att man först gjort det man inte ska. Klagat. Skönt är det ju inte med ofrivillig svettning. Vågen gör man ju inte för ben och fötter som svullnar. Skrattar på sig är faktiskt det sista man gör när andhämtningen tenderar att övergå i intensivflås. Så vad gör man? Flyr. Till stranden om man råkar vara hyfsat ung. Dit skugga finns om bäst före löpt ut. Eller också stannar man inne i korsdraget från alla livräddande kylfläktar. Men oavsett mumlar vi de bevingade orden så fort tillfälle ges. Allt kokar ner i lyxproblem. Sommar’n är bäst, fråga de säkraste sanningsägare vi har. Barnen.

*. *. *

Sanningsägare, ja. De osäkraste vi har ger sig till känna nu under fotbolls-EM. Jag tänker på alla så kallade experter i tv. Fyrans grötmyndige nestor Hasse Backe inte minst. Igår hade han vådlig otur med sanningen. ”Det värsta som kan hända tyskarna är att Portugal gör första målet, då är det i princip kört”. Sa experternas Expert. Varpå Portugal gjorde just det. Varpå Tyskland svarade med fyra snabba. Varpå Backe blev tyst om just den saken. Okej, nu var det väl en profetia han bjöd på, inget sanningslöfte. Men nog låter det så ibland när experterna löper amok. Det värsta öde en expert kan råka ut för måste dock vara att bli bisittare till matchkommentatorn Jesper Hussfeldt. Den mannen gör allt själv: refererar, skriker, gallskriker, analyserar, summerar. Bisittaren får nästan tackla till sig bollen, förlåt ordet. Senast var det Hanna Marklund som blev överkörd. Synd om ’na, kan ja tyck. Även om jag sällan begrip va ho säg.

*. *. *

Men fy, nu var jag taskig. Faktum är väl att Marklund på Fyran går jämnt ut med Nannskog på SVT. Uthärdar folk i övre Norrland honom bör vi sydlänningar kunna klara henne. Dialekter är i grunden fascinerande, den som står upp för sin förtjänar respekt. Alldeles för många sitter i tv och pratar på tillgjord rikssvenska, det om nåt kan göra mig småförbannad. Ett problem - större än olika dialekter - är förstås det rent språkliga förfallet. Saliga äro de vältaliga, brukar jag tänka. Ingen direkt trängsel i den kategorin längre, dessvärre. En personlig favorit i EM-fotbollens expertdjungel är dock SVT:s Frida Östberg. Har bara hört henne i en match hittills men då var hon klockren. Tydlig, skarp, rädd om orden. Slut för idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar