tisdag 8 juni 2021

Lex Cibicki

Höga beviskrav, strikt juridik. Föga förvånande frias fotbollsstjärnan Pawel Cibicki från alla misstankar om spelfusk och tagande av muta. Att kompisar till honom bettat tusentals kronor på ett gult kort i en viss match och att Cibicki närmast bad domaren om detta gula kort är bara ett lustigt sammanträffande, menar Malmö tingsrätt. Eller nej, det menar man kanske inte. Men kontentan av utslaget blir så. Allt för rättssäkerheten: ingen ska dömas på grunder som rymmer minsta lilla tvivel. Inte den oskyldige, inte den skyldige.

*. *. *

Pawel Cibicki bör - i väntan på eventuell prövning i högre instans - betraktas och behandlas som en fri man. Fri att spela fotboll, fri att återuppta sitt yrke. Om nu någon klubb vill ge honom chansen. Säkert är det kanske inte. Idrotten har sin egen juridik, sin egen moral. Den som en gång misstänkliggjorts eller svartlistats ligger risigt till - alldeles oavsett domstolsutlåtande. Ord som just muta och fusk suddas heller inte ut med ett gummi, vilken annan beskyllning som helst hade nog varit lättare att förlåta. Att Cibicki brottas med ett erkänt spelberoende är ytterligare en försvårande omständighet. Tyvärr, höll jag på att säga.

*. *. *

Tänk om bara stjärngossar fick spela fotboll. Svärmorsdrömmarna. De äppelkindade och präktiga. Tänk om fotbollen och idrotten i stort vände ryggen åt alla problembarn. Vägrade en andra chans. Eller en tredje. Visst vore det sorgligt? Sen finns det gränser förstås, möjligen balanserar Cibicki på dessa just nu. Själv beklagar jag att åtalet i Malmö tingsrätt inte riktades mot de ytterst ansvariga. Bettingbolagen som erbjuder helt bisarra spelobjekt, marknaden (staten) som tillåter det. Vad var det för fel på stryktipset?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar