torsdag 24 juni 2021

Festen lever - men det roligaste är förbi

Den roligaste delen av fotbolls-EM är över. Gruppspelet. Där nyhetens behag kittlar intresset. Där mångfalden är intakt. Där alla har chansen. Där en förlust går att reparera. Till och med två förluster går att reparera - fråga Danmark. Nu återstår bara det skoningslösa. Vinna eller försvinna, överlevnad eller sorti. Spännande det med, men inte lika fantasieggande. Alla de stora finns kvar, den sensationslystne har inget att hämta. För inte kan väl Sverige...? Eller Danmark för den delen. Gå hela vägen till EM-guld alltså.

*. *. *

Osvuret är bäst, som Putte Kock sa redan för hundra år sen. Men har man sett Italien och Belgien och några till är det svårt att tro på något nordiskt mirakel. Danmark bör ha tömt turbägaren: tre hemmamatcher i gruppspelet, en enda seger. Ändå avancemang. Till samfällt jubel, ska sägas. Efter den kusliga Christian Eriksen-händelsen i öppningsmatchen blev danskarnas sak hela Europas sak, ingen kan ha missunnat dem lite fotbollsrelaterad ”kompensation”. I åttondelen väntar Wales, också det en stilla flirt med marginalerna. Sverige i sin tur ställs mot Ukraina. En rimlig och överkomlig ”belöning” för den oanade gruppsegern. Så kvartsfinal finns definitivt inom räckhåll, både för Danmark och Sverige.

*. *. *

Gårdagens match Sverige-Polen blev en riktig ögonbrynshöjare. Sverige kan ju! Mer än bara trasa sönder. Mer än bara försvara det egna målet. Mer än bara jobba-jobba-jobba. Okej, omständigheterna bidrog: Polen var piskat att vinna, försvarsspelet offrades så att säga för sakens skull. Därav det osvenska målkalaset. 3-2, segermål på stopptid av Claesson. Rättvisan kan alltid diskuteras, att Robin Olsen i buren var Sveriges räddande ängel säger ju något om matchbilden. Kul ändå med lite positiva glimtar framåt, tydliggjorda framförallt sedan Kulusevski bytts in. Backlinjen däremot. Allt annat än övertygande den här gången. Är det inte det ena så är det det andra...men tyst min mun, inte klaga.

*. *. *

Slutligen ber jag att få önska en Glad Midsommar. Utan fotboll eftersom EM tar en liten paus. Dessbättre för mig: med ett stort bandage för ett nyopererat högeröga behöver jag vila. Doktorn sa att jag fick ta det så lugnt med ”små grodorna” i morgon. Inga problem. Det kunde varit värre. Tänk om han sagt att jag skulle ta det så lugnt med små nubbarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar