torsdag 19 september 2024

Sverige i tiden

Justitieutskottets ordförande entledigad av sig själv pga misstanke om brott. Sossarna djupt nergrävda i sitt eget lotteriträsk. Och på det SD-regeringens höstbudget som ger full bäring åt devisen sparka neråt/slicka uppåt. Skandalerna duggar tätt i svensk politik just nu. Vilken som är värst är en smakfråga. Personligen skulle jag nog säga dött lopp, eller möjligen knapp fördel justitieutskottets ordförande.

*. *. *

Jomshof heter han visst. Sverigedemokrat, vad annars. Partiet som säger sig vara drivande i frågor om lag & ordning - men samtidigt bryter mot lag & ordning mer än något annat parti. Att Jomshof nu är under polisutredning för hets mot folkgrupp får betecknas som normalt; det onormala i sammanhanget ligger alltså i att mannen råkar vara boss på justitiedepartementet. En del av paradigmskiftet kanske? Väldigt nytt i alla fall. Rättspolitikens högsta höns brukar så att säga inte kackla i eget bo. Men Jomshof kommer säkert tillbaka, enligt egen utsago är han oskyldig. Och lille Ulf (m) har som vanligt inget att anföra. Svårt när man är bakbunden av sanningen: statsminister på SD:s mandat, inte väljarnas. Man biter liksom inte vänner i strupen. Jag tror till och med att det är inskrivet i slottsavtalet.

*. *. *

Vad sossarna håller på med vet jag inte. Sälja lotter till ”förvirrade äldre”, vad är det för jävla affärsidé? Nu är det förvisso inte Magda själv som sitter och ringer runt, ej heller någon annan toppfigur. S har lämnat över telefonförsäljningen till något skrupelfritt bolag med säte utomlands. Påminner inte så lite om de gängkriminella ligorna på spanska solkusten, uppmärksammade i tv nyligen. Samma metoder, samma målgrupp. Magda och Stockholmsgänget närmast henne kommer inte undan ansvaret - men jag lider lite med alla dugliga sossepolitiker ute i landet. Skandalen svärtar ner hela partiet, oskyldiga dras med i smutsen. Och oppositionen självdör, åtminstone tillfälligt. Vem är S att kritisera andra?

*. *. *

Idag presenterade SD-regeringen sin höstbudget. Präglad inte minst av diverse skattelättnader. Fel kanske att kalla den skandal. De flesta väljare - reservation för SD:s - vet vad klassisk högerpolitik innebär. Mer åt dem som redan har, kort sagt. Piska-morot, sparka-slicka. Exempel 1: den som tjänar 25 000 i månaden - typ vård- och omsorgspersonal - får en skattelättnad på cirka 150 kronor. Exempel 2: den som tjänar 125 000 eller mer i månaden - typ Jomshof, Jimmie, lille Ulf - får 2700. Ideologiskt förankrad fördelningspolitik, budgetversionen av människors olika värde. Men som finansministern sa: bara så får man hjulen att snurra. Tro’de. Vägen till paradiset går genom helvetet? Ja, kanske det. Ska fundera på saken, känna efter om jag fattar. Nähä, det gjorde jag inte.

*. *. *

Vad mer i budgeten? Utökat apanage till kungahuset. På tiden. Dom har fan lidit nöd länge nog, monarken och hans följe. Och så SD:s paradfråga. Återvandringen. Jodå, rejäl höjning även av det bidraget. Allt för att stimulera de förbannade icke-svenskarna att lämna landet. Muslimerna särskilt, så Jomshof och grabbarna på justitiedepartementet kan mumsa tårta. Viktigt att komma ihåg: det kunde varit värre. Mycket mycket värre. Sverige hotar inte världsfreden. Lägger inte grannländer i ruiner. Släcker inte människoliv urskiljningslöst. Ulf verkar vara en rekorderlig karl jämfört med t ex Putin och Netanyahu. Jimmie smått oförarglig jämfört med Donald Plump. Blågula skandaler är som en blåbrun höstbudget: går att leva med, bara man får gnälla av sig lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar