söndag 19 maj 2024

Tankar kring ett fynd som försvann

Vet inte varför, men plötsligt kom jag att tänka på Benjamin Fadi. Fotbollsfyndet från Ghana som han beskrevs när det begav sig. Året var 2013, Fadi precis fyllda 18 vid kontraktsskrivningen med MFF. Fyraårigt, vill jag minnas. Hursomhelst en mångmiljonaffär, vid den tiden sällsynt i svensk fotboll för en så ung spelare. Benjamin Fadi kom, sågs och hyllades, kan man lugnt säga. Blivande stjärna, inget kunde gå fel. Men det gjorde det. Snabbt som ögat. Något enstaka inhopp i allsvenskan, sen satte MFF upp honom bland utlåningsobjekten.

*. *. *

2014 blev det Värnamo. 2015 Mjällby. Superettanfotboll, chans att övertyga MFF att ta honom tillbaka. Det smög sig brutalt. I Mjällby fick Fadi knappt spela, i Värnamo mer men utan att komma i närheten av sitt ursprungliga renommé. Tvivlen växte, Benjamin Fadi blev svårplacerad till och med på lånemarknaden. Och definitivt körd i MFF, om än med viss kontraktstid kvar. In i bilden kom nu Karlskrona i division 2. På vilka villkor Fadi spelade där vet jag inte men det blev ett par säsonger, inte alltid som ordinarie i startelvan. Nästa anhalt blev Nosaby. Kort sejour, inga avtryck.

*. *. *

Så småningom flyttade Benjamin Fadi till Stockholm. Fast i division 2-fotbollen, nya klubbar. Den senaste FC Arlanda. Oklart om han fortfarande spelar, googlesökning ger inget besked. ”MFF-fyndet från Ghana” har idag hunnit fylla 29, han borde stått på topp. Istället denna lite sorgliga fotbollsresa bortom all glamour. Kan inte låta bli att undra: hur många ”Fadi” finns det i svensk fotboll? Talanger från afrikanska akademier, upptäckta och saluförda av skrupelfria agenter. Köpta av klubbar på yviga lovord mer än på kalla fakta. Bara han? Tror inte det. I mängden av lyckade exempel gömmer sig nog fler misslyckade.

*. *. *

Menar jag att det är synd om Benjamin Fadi och andra som drömt stort och landat hårt? Nja, värre öden finns så klart. Och kanske kan man försörja sig hyggligt även på fotbollens bakgård, vad vet en gammal korplirare som jag. Just Fadi bör väl förresten ha en slant över som plåster på såren av det kortkorta MFF-äventyret. Underligt är ofta smärtsamt, men ibland också lönsamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar