måndag 27 maj 2024

Rund som en boll, platt som en puck

Fotbollssäsong - men också handboll och hockey. Ur led är tiden. Och ur VM flög Tre Kronor, Sveriges folkkäraste landslag. 3-7 i semifinalen mot Tjeckien. Platt fall, punkterad ballong. Trots alla - mer eller mindre överreklamerade - NHL-stjärnor. Man kan undra hur många fiaskon myten om ”världens bästa hockeyliga” tål. I medierna odlas den år ut och år in, lika okritiskt som verklighetsfrånvänt. Idag spelar runt 100 svenskar hockey i NHL, det betyder självfallet inte att alla är så kallade ”världsstjärnor”. Vägen in är helt enkelt bredare än förr. Spärrarna släppta, marknaden fri. NHL-meriter ingen succégaranti när det kommer till VM. Eller ens till svenska hockeyligan; fråga Malmö Redhawks.

*. *. *

I handboll pågår en SM-final. Ja, inte på damsidan. Där är det redan avgjort: tre raka för Sävehof mot Önnered. Lite mer spänning på herrsidan. Fast fördel Sävehof även där. 2-1 i matchserien mot Ystads IF, en till seger och guldet är klart. Jag skulle bli förvånad av allt annat. YIF har haft sina chanser men bränt dem. Senast efter dubbel förlängning. Tungt att förlora på det sättet, mentalt kanske förödande. Så nära, ändå så långt ifrån. Det är som om Sävehof inte kan förlora hemma i Partille. Och där har man ju en eventuell femte match. Om nu YIF - mot min förmodan - har kräm kvar för att vinna morgondagens möte i Ystad. Den som kollar får se, SvT sänder. Olli Mittun får man på köpet.

*  *  *

Sävehofs färöing har hittills varit skillnaden mellan lagen. Ystad har mycket, men ingen Mittun. Killen kan avgöra matcher nästan på egen hand och är ofta som bäst i skarpt läge. Som i förlängningen senast. Som i första mötet där det också stod och vägde. Däremot var han mänsklig i match nr 2 - och då vann YIF. En särling i handbollen, denne Olli Mittun.

*. *. *

Ödesförföljd: Simon Möller, Sävehofs målvakt. I fjolårets SM-slutspel drog han hälsenan. Nu, i första finalmatchen mot Ystad, korsbandet. Lång konvalescens att vänta - igen. Möjligen en karriär i fara. Möller är ung, brinner för att tävla, är förbannat duktig på det han gör. Men pallar kroppen? Är det bara otur att han drabbats av allvarliga skador två gånger om?

*. *. *

Läser i dagens tidning att Sverige vann bronsmatchen mot Kanada i hockey-VM. Alltid något. Tjeckien tog guldet, besegrade Schweiz i finalen. Och Ryssland var inte med, medaljerna hängde lågt. Svåra saker, idrott & politik. Här och nu straffas Ryssland för att man gör det man gör - och när det väl är gjort kan Ryssland straffas för att man gjorde vad man gjorde. Putins krig, folkets skuld. Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar