fredag 10 februari 2023

Rätt kanal i fel tid

Jag har en tv-kanal som heter Fight Sports. Inte köpt, ingår i basutbudet. Visar exakt vad den heter. Kampsport. Alla arter och avarter - men professionell boxning, inte minst. Det fanns en tid då jag hade jublat över att ha en sådan kanal. Suttit klistrad, följt varje slagväxling, räknat varje knockout. Inte längre. Lustfyllt då, skräckfyllt nu.

*. *. *

Jag tror det har med stigande ålder att göra. Förnuftsutveckling kanske. Proffsboxningen är ju som den alltid har varit; hård, skoningslös, delvis brutal. Det är jag som har förändrats. Från svårt fascinerad till djupt störd av själva idén. Folk som är ute efter att slå varann på käften liksom. Helst till den ene ligger där, uträknad och dimmig. Allt i idrottens namn...alltså, hur kunde jag älska detta en gång i tiden? 

*. *. *

För att jag växte upp med Ingo? Förmodligen en bidragande orsak. Säg den tonåring som inte rycktes med av Ingohysterin när det begav sig. Reflektioner kring skadeverkningar å sånt? Inte mycket när det låg en rak höger i den andra vågskålen. Personer som lyfte riskaspekten (sådana fanns) avfärdades som glädjedödare. Störningsmoment. Besserwissers. Idoldyrkan är både blind och döv. Dessutom ganska dum - i en vetenskaplig kontext.

*. *. *

Det är med det bagaget jag idag zappar in på Fight Sports. För att kolla om jag ändå inte har några droppar kvar av min gamla blodtörst. Men nej. Funkar inte, zappar ut lika fort. Så snart jag ser vartåt det barkar stänger jag av eller byter kanal. Ibland räcker det med upplysningen om boxarnas respektive record; den ene obesegrad, den andre med typ 30 förluster på 37 fajter. Utgången är given, frågan är bara omfattningen av stryk.

*. *. *

Proffsboxning kan vara väldigt speciell på det sättet. Några bygger en snygg lista för att nå de stora titelfajterna, andra försörjer sig hjälpligt som slagpåsar. Hjältar, offer. Innan två jämbördiga slutligen möts om bälte, ära och rikedom. Helt ärligt: lite sörjer jag svunna tider. Mitt forna okritiska sinnelag. Ogillar insikten: när busen blir gammal blir han blödig. Men amatörboxning tål jag. Fortfarande. Synd att den verkar vara på utdöende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar