torsdag 16 februari 2023

Hästö, HIF, HFK; skör klubb har många namn

Vad är det för fel på Hästö IF? Frågan är berättigad av flera anledningar. Först och främst för att själva klubbnamnet på diffus grund förpassats till runda arkivet. 2015 döpte man om sig till HIF Karlskrona, inför den här säsongen raderades dock I:et - och ut kom HF Karlskrona, HFK i folkmun. Fast inte; de flesta karlskroniter säger fortfarande Hästö. Det var där, i den stadsdelen, klubben bildades en gång i tiden. 1938, närmre bestämt. Varför ursprungsnamnet inte längre duger vet möjligen nytänkarna bakom de olika omskrivningarna, ingen annan. Föreningsnamn brukar sällan behandlas som utbytbar nonsens, så mycket vågar jag påstå.

*. *. *

Nå. Över till lagets prestationer i handbollsallsvenskan här och nu. Virriga de också, fullt i klass med turerna kring namnet. Särskilt i skenet av den uttalade och stående ambitionen: comeback i ligan, varifrån man degraderades 2018. Då kan man inte uppträda som Hästö, alias HFK, gjorde i Vinslöv igår kväll. Ledning 3-0 i en blixtrande matchupptakt, därefter åtta mållösa minuter med 0-6 i baken. Ingen katastrof i handboll, HFK studsade tillbaka. Ledde 13-11 i halvtid, ökade till 16-12 efter pausen. Vad händer då? Exakt det som utmärker ett lag som tappat klass, karta och kompass; åtta nya mållösa minuter, den här gången med 0-7 som straff. Totalt 0-13 i en sällan skådad dubbelkollaps. Vad hjälper det då att man vinner resten med 27-15? Den måttligt mattebegåvade kan räkna ut slutresultatet: 28-27. Till Vinslöv.

*. *. *

Fyra dagar. Längre varade alltså inte den pånyttfödda spänningen i allsvenskans absoluta topp. Samtidigt med HFK:s genomklappning vann Amo över Västerås, ordningen återställdes. Det finns inte på kartan nu att HFK kan utmana Amo om seriesegern, alla spekulationer i den riktningen tvärdog i Vinslöv. Inte hela världen förstås, men tråkigt för det hängivna Karlskronafölje som troget supportar sitt lag. Kanske lät de sig luras av serieupptakten? HFK inledde ju med elva raka segrar. Klang och jubel, ligan här kommer vi. Tio matcher senare har man bara vunnit ytterligare fyra, den osannolika sviten är mest ett lustigt minne. Men kval lär det bli. Alltid något. Även om det brukar vara omöjligt för de allsvenska lagen att ta den vägen till höjderna. Skillnaden mot ligalagen är för stor. 

*. *. *

Viktigt att säga: säsongen i stort har inte varit något fiasko för HFK. Det är de enskilda dipparna som kostat poäng och kraschat drömmar. Och väcker frågor kring klubbens välbefinnande. Något tycks vara fel, oklart vad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar