söndag 18 december 2022

”Messisk” rättvisa i gastkramande final

Argentina-Frankrike 7-5 efter straffar. 2-2 vid full tid, 3-3 efter förlängning. Siffrorna talar: VM-finalen i fotboll blev helt plötsligt alldeles galen. Länge var den ju närmast avslagen. Argentina ledde 2-0 in i 80e minuten, hade full kontroll. Fransoserna åstadkom inte ett skit, fixstjärnan Mbappe var osynlig. Men. Det fanns en domare, glad för att blåsa straff. Han hade bjudit Argentina på en i första halvlek, nu runt minut 81 uppstod en situation som gav honom tillfälle att jämna ut allmosorna. Straff till Frankrike, Mbappe visade att han var med, 1-2. Kort därefter kvittering, Mbappe igen. Obegripligt, inget orakel i världen kan ha anat den händelseutvecklingen.

*. *. *

Först som sist: jag gillade polacken som dömde. Tuff och cool, konsekvent i toleransnivån. Möjligen offer för argentinsk filmkonst vid första straffen - men då kunde ju VAR hjälpt till, kan man tycka. Åter till matchen. Förlängningen. Argentina reste sig, tog tillbaka initiativet. Och snart nog ledningen. 3-2 Messi, vem annars? Karl’n var ett konstant hot mot Frankrike. Framspelare och skarprättare i samma paket. Så värd att äntligen få kalla sig världsmästare. Men inte utan vettlös dramatik, det verkade ödesbestämt. Sent i förlängningen ny straff till Frankrike och komplett hattrick av Mbappe. Lagen fortsatte byta chanser, försvarsspel kollapsade, en mirakelräddning av Argentinas målvakt förhindrade franskt guld.

*. *. *

I straffavgörandet skipades ändå något slags ”Messisk” rättvisa. Världens bäste fotbollsspelare ska så klart ha VM-guld på cv:t. Det fick han nu, vid 35 års ålder. Efter en final som lär bli klassisk. Synd att någon måste förlora. Särskilt om ”någon” råkar heta Kylian Mbappe. Tänk att göra fyra mål (extrastraffen inräknad) i en VM-final - utan att få vinna.